Чудесата на света

28
Добави коментар
stoineff
stoineff

Мавзолея в Халикарнас

7-те чудеса на Античния свят Забележителности, които са постижение на древната култура.
1. Египетските пирамиди, Гиза, Египет – построени са 2575-2465 пр.н.е. Построени са като гробници на фараоните Хуфу /Хеопс/, Хефрен и Микерин. Най-голяма е Хеопсовата пирамида, която била с височина от 146 метра /сега висока 138 метра/. Тя е единственото от седемте чудеса, което се е запазило до наши дни в почти целият си размер, липсват само мраморната облицовка и върхът.

2. Висящите градини на Семирамида във Вавилон – повечето сведения сочат, че са построени 575 г.пр.Хр. Намират се в областта на днешен Ирак. Изградени са от Навуходоносор. Смята се, че предназначението им е било да напомнят на съпругата му – персийската принцеса Амитис, за родината й. Други историци смятат, че са били построени от асирийската царица Семирамида.

3. Статуята на Зевс Олимпийски – построена 435 г.пр.Хр. в чест на върховния бог Зевс. Височината й била 12 метра и се намирала в храма на Зевс. През 391 г. пр. Хр. храмът бил затворен, а статуята преместена в Константинопол. След това при голям пожар била унищожена.

4. Храм на Артемида – построена е по нареждане на цар Крез. Намира се в Ефес, Турция и е строен 120 години. Изграден е изцяло от мрамор. До сегашни дни са останали само няколко от колоните му.

5. Мавзолей в Халикарнас – построен 353-351 г. пр.н.е., той е бил гробница на цар Мавзол. Височината му е била 45 метра. Намира се в днешен Бодрум, Турция.

6. Родоски колос – построен е 305-304 г.пр.Хр., масивна, 32 – метрова статуя, построена в чест на бог Хелиос. Поводът бил освобождаването от едногодишна обсада на жителите на остров Родос.

7. Александрийски фар – издигнат 280 г.пр.н.е., той се състоял от три части. Долната била квадратна и висока 55 м., средната част – цилиндрична с височина 27 м., а върхът бил с помещение за пламъците и бронзово огледало, за да се забелязва от корабите. Това е и единственото от 7-те чудеса на Древния свят, което се е ползвало от хората всеки ден.

Чудесата на съвременния свят

Мачу Пикчу
1. Мачу Пикчу – намира се в Куско, Перу. Представлява архитектурен комплекс, построен от инките през 15 в. Носи се легенда, че там са скрити несметни богатства. Смята се, че е бил населен от 1200 души, които мистериозно изчезват през 1532 г., когато испанците навлизат в империята.

2. Чичен Ица – намира се в Ютакан, Мексико. Древен град, който е бил културен и религиозен център на маите. На територията му се намират много забележителности, като: Свещен сеноте, храма на Кукулкан, храма на войните, храма на ягуарите, обсерваторията Каракол и други. Храмът Кукулкан е пирамида, висока 30 метра, съставена от 365 стъпала, символизиращи дните на годината. Маите са я използвали за жертвоприношения. Свещен сеноте е кладенец, в който са извършвани жертвоприношения, дори и на деца.

3. Статуята на Христос – намира се в Рио де Жанейро, Бразилия. Построена е между 1922-1931 г. Разположена е на хълм Коркаваду и е висока 39 метра. Изработена е от железобетон и тежи 1145 тона.

4. Великата китайска стена – разположена е по северната граница на Китай с цел военна защита на империята. Дължината й е около 8800 км., а широчината 4,5 м. По цялата й дължина имало малки крепости и наблюдателници. Смята се, че е единственото съоръжение, построено от човешка ръка, което може да се види от космоса с невъоръжено око.

5. Петра – град в Йордания, разположен на труднодостъпно място, със сгради, изсечени в скалите, той е бил пресечна точка на търговски пътища. Смята се, че градът е бил населен от около 20 000 души.

6. Тадж Махал – намира се в Агра, Индия. Построен е от Шах Джанхан в памет на съпругата му, която починала при раждането на 14-тото им дете. Строежът започва през 1633 г. Мавзолеят е с размери 580 на 300 метра.

7. Колизеумът – амфитеатър в Древен Рим, започнат през 70-72 г. от император Веспасиан. Бил използван за гладиаторски битки, ловни сцени и други представления за забавление на публиката. Използвал се е 4 века, но поддържането му станало непосилно и битките били преустановени. След много земетресения в момента Колизеумът е полуразрушен.