Николай Колев-Босия: Премиерът говори това, което му казва кукловодът

31
Добави коментар
news359
news359

„Краде се от това, което e останало. Това е бюджета, европейски фондове и съответно земята. По мои изчисления 50% от поръчките, които минават по закона за обществени поръчки, 50% от тези бюджетни пари влизат в джобовете на партийните босове. Всички партии постъпват по един и същи начин от 23 години насам, крадат си, когато и както им е удобно”. Така коментира въпросът за „Дюнигейт” Николай Колев-Босия, който придоби голяма известност след протеста си срещу правителството и „изпратените” домати срещу институциите.

Припомняме ви, че именно Николай Колев-Босия изпраща писмо до съответните институции, дни преди да осъществи намеренията си, в което писмо излага причините за предстоящото си действие, както и излага непроменилата се истина за България през последните 23 години.

Пред news359 Николай Колев-Босия коментира както целта и причините за организирането на протеста си, така и други актуални въпроси, касаещи пряко българската държава и граждани.

– Какъв е вашият коментар относно казуса с дюните в Несебър?

– Това е само върха на Айсберга, в момента се краде това, което е останало. След големите грабежи от 10 ноември насам и последвалите промени, просто не остана сфера и област, от която да се краде. В момента всички са се ориентирали към земята. Това е бюджета, европейски фондове и съответно земята. По мои изчисления 50% от поръчките, които минават по закона за обществени поръчки, 50% от тези бюджетни пари влизат в джобовете на партийните босове. Всички партии постъпват по един и същи начин от 23 години насам, крадат си, когато и както им е удобно.

– Смятате ли, че премиерът ще вземе мерки относно оставки на свързани лица с “Дюнигейт”?

– Премиерът говори това, което му казва кукловодът, аз знам, че този човек няма собствена воля, няма собствена програма и разбирания. Спокойно мога да кажа, че това правителство е много по-страхливо, отколкото предишното. Самата дума реформа, която се използва от абсолютно всички, всъщност обозначава не нов модел, а реформа означаваща облагородяване на старите институции. Съдебната ни система от друга страна води началото си от народния съд и от тогава тя не може да бъде роформирана.

– Има ли вариант кукловодите да сменят посоката?

– Кучето скача според  ярето и кукловодите и те знаят много добре, че ако се надигне срещу тях един сериозен протест, те трябва да отстъпят. При една сериозна съдебна система кукловодите могат да бъдат заловени много бързо, но при липсата на такава, това няма как да се получи. Те са по-голямата част от хората, които управляват контрабандата.

– Има ли това правителство бъдеще?

– Не,единственият всъщност начин да управлява втори път беше, ако имаше предсрочни избори. Аз мисля, че тази идея им се е въртяла в главите, но явно кукловода е решил, че  и по този начин нещата ще станат. Скандалите, които се задават са свързани с това, че всички в момента се борят затова кой да бъде пръв на барикадата. Всички искат парата да минава и тече през неговите ръце. Въпросът тук е след като тези избори не променят нищо, по-добре е да не съществуват. Трябва да се направи един граждански форум, който да изпълнява известно време ролята на Народно събрание. Според мен това е пътят на промяната!

– Как ще коментирате случващото се в СДС?

– Аз казах, че всички партии трябва да изчезнат, това означава, че преходът е започнал.

– Какво бихте казали за предстоящия реферундум за АЕЦ „Белене”?

– Смехотворно е всичко това. Събирането на подписи и всичко останало си е чист партиен ход, това няма нищо общо с българските граждани. Категорично съм против изграждането на АЕЦ Белене, тъй като от тази централа няма да има никаква полза за България. Смятам, че в рамките на 5-10 години всички европейски държави ще избягат от атомната енергетика. Тази енергетика на пръв поглед е евтина, тя е евтина, докато не се преработи електричеството. Референдумът е абсолютно излишен сигурен съм, че няма да се явят повече от 3 млн., което само по себе си говори за развръзката на този въпрос.

– Какво е вашето мнение за проучването и добива на шистов газ?

– Шистовият газ не ни е необходим. Не е нужно да правим каквото и да е било и да увредим в пъти земята и водата си. Ако има друг начин за добив на шистов газ, вече говорим за друг въпрос.

– Какъв е вашия коментар за Външната политика на България?

– При такъв министър като Никалай Младенов нещата не могат да тръгнат в друга посока. Той е много объркано и комплексирано момченце, което изпълнява поръчки. Скандалът, който стана в Турция с иракската сделка за оръжия за 31 млн. долара- те направиха тази сделка и се оказа, че оръжието отиде при кюрдите, а не в Ирак. Аз съм писал за тази сделка, писал съм и за редица други неща, които се вършат от външното министерство. Именно заради тази сделка Борисов беше на среща с Ердоган, където турският министър-председател му разказа играта. Не знам кой стои зад Младенов, тъй като само заради цялата тази история той трябваше да бъде изхвърлен от кабинета незабавно. Това означава, че някоя друга сила стои зад него.

– Позицията ви относно отношенията ни с  Македония?

– Позицията към Македония е непостоянна, не може да правиш политика като променяш непрекъснато отношенията, както и аргументите. Първо, Македония не трябваше да бъде призната още от Жельо Желев, за да се признае една държава първо трябва да се водят преговори.

– Правилен ход ли е подкрепата на България към сирийската опозиция?

– Абосолютно неправилен ход. Ние не можем да вземаме страна по един граждански конфликт, а още повече, че тук става въпрос за мюсюлманска страна. Защо службите и външното министерство, нашите посланици не предвидиха това, което стана в Арабските страни. Случаят с Радион Попов за пореден път доказва, че в България ние нямаме власт.

– Има ли България още допирни точки с Близкия изток?

– Ние нямаме какво да продаваме на арабите, защото нямаме производство, нямаме селско стопанство, няма нищо, което да предложим на арабите, а и на който и да е било друг. Не  може да се прави външна политика без програма или стратегия, това е немислимо. Външното министерство обслужва определен кръг от фирми.

– Кажете няколко думи за изборите, които предстоят?

– Моето мнение е, че тези избори нищо няма да променят, те са абсолютно излишни. България по никакъв начин няма да се промени, ще  си остане такава, каквато е през последните 23 години, а може би ще стане и по-лошо. Бойко Борисов няма капацитет да направи семейство и да ръководи семейство, какво говорим за управлението на една държава. Една седмица преди протеста си, аз писах до всички институции, за да бъдат осведомени затова какво ще направя след броени дни. През това време аз чаках някой да ме извика и да ми каже, че протеста ми е несъстоятелен и да аргументират с доказателства какво са направили за страната ни, но това разбира се не се случи. Това означава, че нищо не се е променило- с един домат всъщност аз им съблякох дрехите. Втората глупост, която направиха е, че ме прехвърлиха към указа за дребно хулиганство, който указ трябва тотално да бъде изхвърлен на боклука, защото е правен 63 година и от тогава нищо не е променяно в него. Това показва, че българските управляващи Борисов, Цветанов, съдебната система, те са недействащи, те са себедостатъчни да обслужват само себе си.

– Накратко коментирайте атентата на летище Сарафово?

– Начинът, по който постъпиха със следователката беше комунистически рефлекторен. При положение, че ние сме демократична държава и, че има разделение на властите, кой дава право на Цветанов да говори по тема, по която никой друг не може да говори. МВР прие провеждане на следствие и дознание, над МВР винаги е прокурора- тя не е санкционирана от прокурора, но изпълнителната власт веднага я санкционира.

– Има ли радикален ислям в България?

– Не. Радикален ислям означава борба и срещу исляма, който е общоприет, а такова нещо в България не се наблюдава.

– Какво ще ни кажте за водната стратегия?

– Водната стратегия се разделя на няколко подтеми, едната, от които е Добруджа- ако се вкара вода в Добруджа, това място ще бъде райска градина, но по важното е да се види какви възможности имаме за водата от реките. Ние не можем да хванем водите от дъждовете и топенето на снеговете, а това е важно!

Така завърши разговора с Николай Колев-Босия, който пожела да постави следното заключение под формата на обръщение към бълграските граждани и общество:

„Кога ще се ядосаш, народе, кога ще побеснееш, че да си свършиш тази работа, която трябваше досега да свършиш”./news359

София/България