Осемте любими кътчета на Северното сияние

5
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Северното сияние е сред най-красивите природни феномени. Наблюдава се в небето над полярните райони на Земята и се образува вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

През 2013 година високата магнитна активност позволява това красиво явление да бъде наблюдавано толкова ясно за първи път от 11 години насам. Ето и кои са местата, които можете да посетите ако искате и вие да се полюбувате на изключителния природен феномен.  

Исландия

Със своята ледена красота, северната страна привлича много туристи и фотографи. Полярното сияние се наблюдава най-добре през късните есенни и ранните зимни месеци и, стига времето да е ясно, можете да го видите от почти всяка точка на страната. Все пак, ако сте се запътили натам с тази цел, препоръчваме да се насочите към националния парк Тингвелир, долината Хаукадалур или град Акурейри.

Аляска

Най-северната част на Америка обещава над 80% шанс да се порадвате на разкошна гледка към Северното сияние, независимо по кое време на годината ще се отправите натам. За най-сигурно заложете на дестинации като Феърбанкс, Денали или Юкон.

Лапландия

Домът на Дядо Коледа и най-северната точка на Финландия предлага и невероятен изглед към Северното сияние, при това на всеки две от три полярни нощи. Там се намира и първата в света обсерватория за наблюдение и изследвания на природния феномен.

Русия

Колският полуостров, свързващ Скандинавието със северозападната част на Русия е ключово място, от което през декември и януари бихте могли да наблюдавате Северното сияние с изключителна яснота. На отблясъци може да се порадвате и ако отскочите до Северодвинск по същото време на годината.

Гренландия

Островната държава от векове предлага една от най-ясните гледки към красивото Северно сияние. За да му се порадвате и вие, препоръчваме да се отправите към градчето Кангерлусуак.

Швеция

Тамошният град Юкасярви предлага множество интересни атракции. Сред тях е и първият в света леден хотел. В периода между ноември и февруари там може да наблюдавате най-ясно и Полярното сияние. Други места, които бихте могли да посетите с тази цел, са националния парк Абиско, езерото Торнетреск и градчето Люлео. Не забравяйте да пазите тишина. Според местната митология по време на Северното сияние не трябва да се издава и звук, в противен случай ще си навлечете лош късмет.

Норвегия

Със своите снежни пейзажи и блестящи под звездите фиорди, Норвегия е сред най-предпочитаните дестинации за туристите, които желаят да се полюбуват на Северното сияние. Градовете Тромсьо, Алта и Финмарк, както и островите Лафотен, са само част от местата, които предлагат най-ясен изглед към природния феномен.

Канада

Тъй като северната половина от страната е разположена на Северния полюс, Канада е много добър избор за пътуване с крайна цел Северното сияние. За най-кристална гледка се насочете към Нюфаундленд, Манитоба или Лабрадор.