Жена със златни пръстени пращала лук на Борисов

3
Добави коментар
mignews
mignews

Аз нямам нито един златен пръстен, каза премиерът, ядосан на протестиращите във ВМЗ – Сопот

Жена от Сопот, която имала златни пръстени и на двете си ръце, е пращала лук на министър – председателя Бойко Борисов. Дамата работи във ВМЗ-Сопот, където от няколко месеца вървят просети заради неизплатени заплати от миналата година.  „На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук! Аз нямам златни пръстени“, коментира в типичен стил премиерът.

От обясненията на Борисов стана ясно, че трябва да бъдат съкратени 700-800 работници, за да може дружеството да бъде приватизирано. Оказа се, че нито един инвеститор не го искал 3200 души състав. „Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод“, каза министър-председателят. Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека.

Днeс КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха среща с икономическия министър Делян Добрев за най-безболезнено излизане от кризисната ситуация със завода. Във връзка с провалената сделка за приватизацията на „ВМЗ“ ЕАД – град Сопот, синдикалните ръководства във фирмата и централите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач „Емко“ ЕООД. Синдикалните структури разполагат с информация, че цената, предложена от „Емко“ ЕООД, е 1 лв.

Напрежението сред работниците във ВМЗ след изявлението на енергийния министър Делян Добрев за шокови съкращения в завода, ескалира. „Работа и пари! Идваме в София!“, скандираха работниците, които са се събрали днес пред управлението на оръжейницата. Димитър Атанасов от „Подкрепа“ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища. Синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, каза още той.