България е на 10-о място по смъртност в света

3
Добави коментар
yApple

Това заяви професор Петър Иванов от Центъра за демографска политика в Русе, който е част от екип, направил анализ и класация с 10-те най-съществени проблема на българското здравеопазване през 2012 година. През изминалата година по все още неофициални данни у нас са починали около 111 000 души, а са се родили само 62 000 бебета, предаде БНР.

„Според нас, българите не само намаляват, стават малцинство в собствената си държава и изчезват, но те изчезват постепенно демографски, изчезват боледувайки и страдайки“, коментира Иванов.

В топ 10 на безобразията в българското здравеопазване място има и последната статистика, че 50% от българите са с психически проблеми. На едно от челните места в класацията са посочени „брутално високите цени на лекарствата“, които често са недостъпни за бедните българи.
В класацията място заемат недоволството на хората от състоянието на здравеопазването, както и честата смяна на министрите на здравеопазването през последните години.

Десислава Атанасова е четвъртият здравен министър в това правителство, след като премиерът Бойко Борисов вече смени трима – Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов. Борисов обясни това с мотива, че иска в сектора да бъдат направени реални реформи.

Онкологичните и сърдечносъдовите заболявания, както и състояния, възникващи по време на раждането на децата, са причинявали най-висока смъртност у нас през 2011 г., показва годишният доклад за изпълнението на Националната здравна стратегия, приет от правителството през октомври.
Според документа броят на хората, умиращи от хипертония и исхемична болест на сърцето, у нас е двойно по-голям в сравнение с европейските държави.