2012 г. зарадва SAP с рекордни продажби

2
Добави коментар
yApple

Софтуерът на SAP си остава търсен и в кризата. Световният лидер за бизнес софтуер регистрира през изминалата година увеличаване на приходите от 16%, което е рекорден оборот от 16,2 млрд. евро. Германската компания печели от скорошното разширяване на бизнеса с бази данни и софтуера в облака.

„2012 г. бе една изключителна година, в която отчетохме много нови рекорди“, заявиха двамата изпълнителни директори Бил Макдермът и Джим Хагеман Снабе. Растежът с двуцифрени темпове продължава – за дванадесето поредно тримесечие, заяви и главният финансов директор Вернер Бранд. SAP е „добре позиционирана“, за да запази набраната инерция през текущата година.

Въпреки силните глобални продажби на софтуер обаче SAP трябваше да направи компромис с оперативния марж. Яростното съперничество с Oracle за корпоративни клиенти, както и инвестициите в нов бизнес, успяха да разрушат нормата на възвращаемост на най-голямата софтуерна компания в Европа, обяви SAP. След силното назначаване на работната сила до 65 хиляди служители SAP не успя да изпълни самоналожената си целевата печалба, а оперативния марж спадна с 1,1 процентни пункта.

Коригираната от валутни и специални ефекти оперативна печалба се е увеличила през 2012 г. със само шест процента до 5,02 млрд. евро – и следователно по-бавно от приходите от продажба на софтуерни лицензии и договори за поддръжка. Те скочиха с 13% до 13,25 млрд. евро, малко по-силен ръст от очакванията на SAP от края на октомври.

„Ние вложихме много пари в ключови иновации, докато разширявахме нашите търговски дейности“, оправдава Бранд натиска върху оперативния марж, който падна до 31,9% (предходната година: 33%). Така базираният във Валдорф концерн се отдалечава от своята средносрочна цел за оперативен марж от 35%.

Особено нарастването на заетостта е причинило доста разходи през 2012 г.: В световен мащаб SAP увеличи работната си сила през изминалата година с близо 8700 служители, около 4800 са новодошлите чрез придобиване на разработчика на облачни услуги SuccessFactors и на платформата за интернет поръчки Ariba. Инвестициите в нови продукти и работници бяха просто необходими, пише в коментар DZ Bank.

Най-силнен ръст в продажбите на софтуер SAP отчете през миналата година в Азиатско-тихоокеанския регион с увеличаване на приходите от 17%. В най-големия регион за продажби Европа, Близкия Изток и Африка, въпреки икономическата криза концернът записва растеж от седем процента, в Северна и Южна Америка нарастването е в размер на 11 процента. Повече подробности за развитието на бизнеса и перспективите за текущата година  SAP ще обяви по време на годишната си пресконференция на 23 януари.

На борсата във Франкфурт акциите на концерна днес се търгуваха в големи обеми и отбелязаха двумесечен спад със свиване от 5% до 58 евро.