СтатияКъде да внимаваме при поставянето на плочки

2
Добави коментар
irgnet
irgnet

Ако сте се захванали с ремонт на банята, то пред вас несъмнено стои и въпросът – какви плочки да изберете, фаянсови или теракота, или нещо друго. Но каквито и плочки да са, всеки би очаквал от тях здравина, удобство и разбира се, красота.

Вече няколко десетилетия плочките за баня са най-разпространения материал за покриване стените и пода на нашите бани. И причината за това според повечето професионалисти не е само в безспорно привлекателния им външен вид. Започвайки темата за преимуществата на фаянса и теракота можем да пишем много, но нека караме подред.

Първо, в болшинството от случаите, това са екологично чисти материали. Второ, плочките за баня не се боят от прах и бактерии, тъй като почистването им е изключително лесно. Като трета точка можем да споменем голямото разнообразие плочки, присъстващо на съвременния пазар. Освен това, керамичните повърхности, например, са всеизвестни с ниската си токопроводимост, което не е никак маловажно, имайки в предвид количеството влага във всяка една баня.

Преди всичко, фаянс за баня се избират внимателно. Освен на външния вид, задължително трябва да се обърне внимание на експлоатационните характеристики. Най-често цялата необходима ви информация е изложена на опаковката, във вид на специални пиктограми. Ако имате изобразена човешка длан, това значи, че конкретните плочки за баня са за поставяне на стена. Ходила пък, гарантират, че плочките ще са с повишена устойчивост на износване и са подходящи за пода.

Избирайки плочки за баня трябва да имаме в предвид, че за пода и стените не са необходими покрития с повишена устойчивост на износване, но е добре да се съобразите с това, че тези повърхности често са в допир с химически препарати, парфюми и козметика. Ето защо е добре да изберете плочки добре отблъскващи киселини и основи. Това свойство, обикновено е отбелязано на опаковката с АА.

В повечето случаи информацията, дадена на опаковката съдържаща плочки за баня е напълно достатъчна, ако клиентът е наясно, какви именно качества трябва да притежават плочките, за конкретното помещение, в което ще бъдат поставяни. Последният важен фактор, който ще споменем е повърхността, където ще се поставят плочките за баня: стена или под. Някои хора предпочитат да слагат на пода по-силно матирани, даже грапави повърхности.