Вилхелм Рьонтген, създателят на рентгеновия апарат

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Рьонтген получава Нобелова нарада за физика

 

На 22 декември 1895 г. създателят на рентгеновия апарат, Вилхелм Рьонтген прави първата рентгенова снимка на ръката на съпругата си

 

На 8 ноември 1895 г. Рьонтген открива и документира електромагнитно излъчване, известно днес като рентгеново. Апаратът, създаден от Рьонтген за тази цел, е познат като рентгенов апарат.

Той нарича лъчението Х-лъчи, тъй като тяхната природа е била непозната.

За откритието на рентгеновото лъчение Рьотген получава първата Нобелова награда за физика през 1901 г.

През 1895 г. Рьонтген използва уреди, разработени от неговите колеги, за да изследва електрически разряди във вакумирани стъклени тръби.
Рьонтген забелязва, че намиращите се на известно разстояние от тръбата бариеви кристали светят в тъмнината. При изключено напрежение на тръбата кристалите не светели повече.
Той поставя недалеч от тръбата екран, покрит с бариеви соли, които светвали всеки път, когато включвал напрежението и угасвали след изключването му.
Ученият започва да експериментира с различни материали между тръбата и екрана. Картонът, хартията и ебонитът не влияели на яркостта на светене, докато металните предмети хвърляли сянка върху екрана.
Той поставя дланта си на пътя на Х-лъчите и на екрана се появява изображение на костите. Меките тъкани обаче се оказват прозрачни за тях.

Много работи на Рьонтген са посветени на изследването на свойствата на течностите, газовете, кристалите, електромагнитните явления. Той открива връзката между електричните и оптичните явления в кристалите. Има славата на най-добрия експериментатор на своето време и създава школа по експериментална физика.

loading…