Кога е Тодоровден

3
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Празници и тържества
     Добавил: Таня ВълчеваКога е Тодоровден Празнува се в съботата на първата седмица от Великия пост. Според народните представи на този ден свети Тодор забивал копието си в земята, връзвал за него коня и отивал при бога, за да моли за лято. Съботният ден, освен, че е имен ден на всички Тодоровци, той е известен и като
КОНСКИ ВЕЛИКДЕН
На него особена почит се отдава конете. Жените стават рано и варят царевица, правят обредни хлябове. Стопаните след като напоят конете рано сутринта ги сресват и накичват. Впрягат ги и отиват на центъра на селището, където всички коняри се срещат. Женската група е организирала празника като са омесили погачи, сварили са сладка царевица. Първо се дава на конете от обредният хляб, кичат се със здравец и чемшир, след това на хората.
Играе се хоро около месал отрупан с храна. Млада булка, в чиито дом има кон, плисва менче с вода пред подредените за старт коне и пожелава на конярите спорна езда.
На Тодоровден най-бързия и най-хубавия кон получават награди-юзда. Преди да състезават конярите определят кой ще бъде знаменосецът им.
В неделята на Сирни заговезни, в последвалата я Тудорова седмица, най-същественото е задължителното изповядване.
Денят се празнува строго и от булките, които са се оженили през зимата, за да раждат.
 Видяна: 4825 |  
 Коментари:5

tania      February 11, 2010, 6:39 pmТудоровден е подвижен празник. Зависи от кога започват великденските пости. Съботата след Сирна неделя bybsi_f      January 10, 2010, 6:24 pmкога е Тодоров ден. 27 февруари… 20 февруари… 7 март.. в краина сметка кога е тая година (2010-та). 🙂 debora      December 9, 2009, 8:38 pmkoga e todorov den
shkaf4eto      February 16, 2009, 1:53 pmБлагодаря за информацията! Полезно е да се знаят тези неща, за да не се забравят българските традиции!
Приветствам благородната Ви идея!