НАП продава на търг злато и бижута

1
Добави коментар
TargBG
TargBG

 

Националната агенция за приходите (НАП) е обявила търгове за продажба на злато за над 322 хил. лв. Вещите от благородния метал са били конфискувани в полза на държавата от митниците в Бургас и Русе. Сред тях има златни пръстени, гривни, колиета, обеци и дори зъбни коронки.

 

В първия търг за продан са обявени изделия от жълтия метал за над 295 хил. лв. Вещите са разделени в 11 групи, като желаещите могат да наддават и само за една от тях. Началната тръжна цена за всяка от групите варира от 13 хил. лв. до 39 хил. лв. До 16 януари кандидатите трябва да внесат депозит като гаранция, че ще участват в търга. Той е в размер 20 на сто от обявената тръжна цена.

 

На 17 януари пък изтича крайният срок, в който желаещите да наддават трябва да са подали ценовите си предложения в сградата на НАП в Бургас.

 

Търгът, който ще бъде проведен от данъчните в Русе, е за по-малка сума. Началната цена, от която ще започне наддаването за златните вещи там, е за 26,7 хил. лв. Желаещите ще могат да подават ценовите си предложения до 21 януари в офиса на НАП в крайдунавския град. Дотогава мераклиите ще трябва да са внесли и дължимия депозит.

 

„В тези търгове могат да участват само търговци, които притежават необходимите лицензи за търговия с благородни метали”, припомни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Според него традиционно има висок интерес към наддаванията за такива стоки заради високото им качество.

 

От приходната агенция са обявили още десетки обяви за продажби на търг на жилища, офиси, автомобили, мобилни телефони, машини и др. Много от предложенията са на сравнително изгодни цени. Например данъчните в Бургас продават на търг няколко жилища в курорта „Слънчев бряг”. Най-малкото жилище е с площ около 40 квадрата и началната му тръжна цена е 38,9 хил. лв. Друг апартамент в същия комплекс е 63 кв. м. и се продава най-малко за 68,2 хил. лв.

 

Териториалната дирекция на НАП във Варна е обявила на търг луксозен апартамент с площ от над 219 квадрата. Началната цена на жилището е 144 хил. лв. В престижния столичен квартал „Изток” пък на търг е обявено жилище с площ от 117 кв. м. Наддаването за него ще започне от 208 хил. лв.

 

Данъчните припомнят, че посочените цени за предлаганите вещи и имоти са начални. Това означава, че ако се стигне до търг, те ще се повишат. Обикновено цената е най-висока, ако наддаването се провежда за първи път. Ако търгът се окаже неуспешен, насрочва се нов. На него първоначалната стойност намалява с 25%, а на третия – с още 50 на сто. Данните на НАП показват още, че всяка година в хазната постъпват около 17 млн. лв. от проведените търгове.

 

* Заглавието е на targ.bg