Над 100 лебеда изброиха в региона

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

103 лебеда изброиха в региона екоинспекторите от Велико Търново.

По-висока численост от характерната за региона е установена при немите лебеди – 90  и при пойните  техни събратя – 13, които са много редки зимни гости в нашия регион. Преброени са и близо 3100 зеленоглавите патици.

Наблюденията бяха извършени на яз. „Александър Стамболийски” и яз. „Йовковци”, р. Росица (с. Красно Градище – с. Ресен), р. Янтра (с. Куцина – с. Писарево) и някои микроязовири.

„Нормалното за сезона студено време докара зимуващи птици с по-висока численост и видово разнообразие в сравнение с миналата година и в рамките на характерното за средно студени зими. По-ниска от характерната за региона численост е установена при видовете малък гмурец, голям корморан и лиска. Относително постоянна за региона численост е установена за видовете голям гмурец, бяла чапла и сива чапла. Наблюдавани са и редките за региона видове черноврат гмурец, сива патица, кафявоглава потапница и качулата потапница“, посочват от Регионалната екоинспекция.

По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици, нито са констатирани нарушения на Закона за биоразнообразието и Закона за лова и опазване на дивеча.

 

Експерти на РИОСВ – Велико Търново участваха в 37-то Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, което се проведе в периода 11-13 януари 2013 г. под егидата на Wetlands International в цяла Европа и е включено в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България. Целта е да се установи числеността, видовия състав и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици, като след анализа на данните се определят приоритетите за опазване на видовете и местообитанията.

 

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg