Как да играете с новороденото?

20
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Въпреки, че новородените не могат да се занимават с играчки и да участват в игри, те се чувстват самотни и отегчени, ако не взаимодействат с родителите си или хората, които се грижат за тях през по-голямата част от будните си периоди.

 

Не поставяйте акцент само върху стимулирането на развитието на мозъка на бебето и не се чувствайте виновни за всяка минута, през която бебето ви е само. Всъщност ако твърде често скачате около него с дрънкалка и песен, може да прекъснете времето, когато бебето ви има нужда от почивка, по време на тихия процес то обработва и осъзнава всички нови стимули, с които го бомбандирате.

 

 

Разбира се всяко бебе се нуждае от повече гушкане, гукане, усмивки и говор. Освен това има три основни начина за стимулиране на новороденото. Първо, компанията на възрастен е най-доброто забавление на детето. Сложете детето на място, където семейството ви прекарва по-голямата част от деня си и така всеки, който мине покрай него ще се спира за бърз „разговор”. Също така, когато четете или гледате телевизия дръжте бебето си близо до вас, но се постарайте да не гледа телевизионния екран.

 

Второ, осигурете най-добрата гледна точка на бебето си, когато то е будно. Ритъма на вашите движения е толкова добър, колкото и масаж или танц, гледките от живота, които бебето вижда докато се разхождате в градината или на улицата са толкова интересни, колкото, който и да било филм. Така, че намерете слинг за бебето, който е удобен и поддържа главичката му. Поставете го така, че да има добър изглед, за да вижда света около себе си, в същото време така освобождавате ръцете си, за да свършите други неща, докато се разхождате. Когато то се научи да държи само главата си изправена (3-4 месеца) го поставтете така в слинга, че да е обърнато напред, така че да може да посяга към всичко, което е около него.

 

Най-накрая, осигурявайте на детето си различни гледки. Това може да стане като преместите детското му столче или шезлонг от едно интересно място на друго. Първо то няма да може да види повече от краката си в големи подробности, но то също може да се наслади на нежната игра на сенките от прозореца проектирани върху близката стена, блестящата завеса нежно се люлее от бриз или то може да се загледа в движението на дърво, полюшвано от вятъра.

 

Интересните неща, които се случват около бебето са най-добрите „играчки” за тази възрастова група. Не се ограничавайте в конвенционалните детски играчки. Повечето бебета са лишени от стимулиращи сетивата им табла и играчки. Сложете няколко цветни карти на стената срещу него, с интересен дизайн. Така детето ви ще има винаги нещо ново за гледане. Сложете и интересени предмети, които да висят над главата му, но да има възможност да се въртят, можете дори да поставите цветни ленти от плат, които да привличат вниманието на бебето. Така дето ви ще има винаги нещо ново за гледане. Сетивата му ще бъдат стимулирани, дори вие да не сте там.

 

Снимки: papaija2008, Kookkai_nak, -Marcus-  FreeDigitalPhotos.net