7 лесни похвата да вдъхнете нов живот на старите мебели

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Бам­буковите и ратановите мебели се почи­стват изключително трудно. Но това не е причина да плащате на професиона­листи да го направят вместо вас. Предлагаме ви няколко ценни съвета:

Използвайте прахосмукачката с на­крайник във формата на четка, за да съ­берете праха, мръсотията и мъха между преплетените пръчки.
Избършете с парче, напоено в разре­дител за боя (преди това пробвайте вър­ху малка част от повърхността, за да сте сигурни, че няма да повреди лака). По- упорити петна изтъркайте внимателно с четка за боя и разтворител.
Върнете блясъка с помощта на чиста мека кърпа и полираща паста за мебели.

2.      Затегнете провисналата седалка Ето как ще спестите пари следващия път, когато седалката на плетения ви стол се разтегне и провисне. Първо се уверете, че тя е от ратан или дървесна кора, а не от пресована хартия. Обърне­те стола с краката нагоре и навлажнете долната страна на седалката с чиста гъ­ба, напоена в топла вода. След като се намокри добре – горната част на седал­ката трябва да остане суха – внимателно избутайте нагоре и след това обърнете стола с краката надолу. След като изсъх­не, седалката ще е по-стегната.

3.      Драскотини по мебелите

Използ­вайте восъчен пастел с цвят, близък до този на дървото, и боядисайте драско­тината. Размажете леко с пръст, за да се слеят нюансите.

4.      Запазете оригиналния вид на антиките

Въздържайте се да променяте автентичната конструкция или лак на старите мебели. Като махнете стария лак, за да поставите нов, значително по­нижавате стойността на антиката. Ако столът е леко разхлабен и скърца или лакът на плота на масата е напукан, оставете ги така.

5.      Без препарати

Обратно на твърде­нията на производителите на аромати­зираните полиращи препарати за мебе­ли, не са ви необходими скъпи химика­ли, за да почиствате и да предпазвате дървени ракли, бюра, маси и столове. В действителност тези препарати могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. За да се намали износването, специали­стите съветват прахът да се чисти само когато това е абсолютно наложително. За да се третират възможно най-внима­телно, гладките равни повърхности се почистват с мека плътна памучна кър­па. Когато става дума за особено ценни предмети, това трябва да става дори още по-рядко. Книгите се почистват веднъж на 3 до 5 години, керамиката веднъж на 5 до 10 години, а картините веднъж на 25 години. Най-големите вра­гове на мебелите от дърво са избледня­ване вследствие излагане на слънчева светлина и потъмняване от абсорбиране- то на химикали и влага. За да избегнете появата на такива проблеми, специали­стите предлагат следното:

Предпазвайте дървото от влага, като използвате подложки за чаши и веднага попивате разлята течност от повърх­ността. Ако е възможно, избягвайте по­чистването с вода.
Бършете прах редовно с мека, суха кърпа.
Полирайте с восък веднъж годишно, като използвате восъчна паста, но само ако лакът на дървото е непокътнат. Пас­тата ще защити дървото, без да попие в него и ще предотврати задържането на прах по повърхността. Изберете восък в същия цвят като този на дървото. Ако повърхността е напукана или лакът се е обелил, не нанасяйте подобен продукт.

6.      С пара

В длъбнатините в дървената повърхност могат да се премахнат, като с помощта на влага и топлина се издуят компресираните дървени нишки обрат­но до нормалния им размер. Надупчете с игла лака на вдлъбнатото място така, че да може влагата да премине в дървения материал под него. Покрийте вдлъбна­тината с плътна влажна кърпа, отгоре сложете метална капачка (от бутилка), която да разнесе топлината, и дръжте върху нея нагорещена ютия няколко ми­нути. Внимавайте да не изгорите лака. След като дървото изсъхне напълно, за­пълнете дупчиците с фин слой лак.

7.      Боядисайте керамиката

Ако издра­скате керамични изделия или дървени мебели, не ви остават много варианти да поправите стореното. Една от възможно­стите е да боядисате повредения пред­мет. Най-новите бои покриват керамика­та добре, без да е необходимо нанасяне­то на основен цвят.