Голи манекени – поставка за суши | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Голи манекени – поставка за суши
Дегустацията на храна от тяло става все по-модерна

17 Януари 2013 12:22
0

принтирай

|

текст

Напоследък дегустациите на храна се превърнаха в нещо любопитно за хората. Разкриха се ресторанти за вечери на тъмно, където може да вечеряш с любимия в изискано заведение, но без прибори и обграден от пълен мрак. За такива ресторанти вече ви разказахме във ВИП Новините на Нова.

Сега обаче екипът ни се натъкна на нов вид кулинарно изкуство, наречено „body sushi”. Това е специфична дегустация на суши блюда, но… поставени върху тялото на голи манекени.

Идеята за този вид дегустация идва от типичен японски ритуал с името „nyotaimori” (представяне на женското тяло) и „nantanimori” (представяне на мъжкото тяло), практикуваща се в страната на Изгряващото слънце. Напоследък обаче този вид „кулинарно” изкуство се разпростанява и в Европа.

Един типичен испански ресторант в Кастеьон предлага на народни цени подобна дегустация. Собственикът се е специализирал в организирането на вечери на тъмно, наречени „мистерята на вкуса”, както и с тематични вечери за отбрани гости, а дегустацията „body sushi” се предлага срещу скромната сума от 40 евро на човек.

Ето и как протича една такава вечер. Когато влязат в ресторанта, клиентите се поемат от гид, който във всеки един момент им обяснява какъв вид суши опитват и по какъв начин е направено то.

Разбира се, лицата на манекените са покрити от маска, а телата им са завити в специално фолио, така че да нямат пряк досег с храната, която се поставя върху тях.

Изискването към манекените е да стоят неподвижно до края на дегустацията, да не разговарят с клиентите под каквато и да е форма и да си тръгнат незабелязано, когато мероприятието свърши.

От друга страна, клиентите също трябва да спазват определени норми на поведение. Те не трябва да докосват под каквато и да е форма телата на живите манекени, лежащи под интересните японски ястия.

Когато презентацията свърши, голите манекени си тръгват, а гостите се настаняват на обилно заредени маси, този път с испанска храна. Очаква се подобно събитие да се проведе през март, като засега четирима души са се записали за нетрадиционната вечеря. Спорът, генериран от подобен вид дегустация обаче, принуждава собственикът на заведението да се откаже от начинанието си.

Откакто става известна датата на въпросната вечер, посветена на „body sushi”, срещу собственика на заведението са направени над 140 персонални и групови жалби, квалифициращи тази практика като „уронваща достойнството на жените”.

 

източник: Нова телевизия

Тemadaily/Кирил Беспалов

Тагове: поставка за суши Голи манекени body sushi