Билколечение при захарен диабет

8
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 541 пъти | добавена на 17.01.2013 г.

Никой не би оспорил, че захарния диабет е много тежко и доста разпространено заболяване. Пациентите знаят, че болестта нелечима, и прогресира с течение на годините. За да живеят нормален живот, е необходимо болните да се борят с болестта чрез всички средства.

Сега ще разкажем за лечебните билки, които помагат при диабет.

Билковите лекарства в този случай имат редица предимства. Лечебните растения, за разлика от синтетичните препарати са нетоксични, може да се използват за дълго време, без значителни странични ефекти, особено алергични реакции, добре се съчетават с лекарствата, като увеличават техния терапевтичен ефект.

Глухарчето помага за понижаване на кръвната захар. Листата и цветните пъпки, може да се използват, за приготвяне на витаминозна салата, и като подправка за месо. Захаропонижаващия ефект на глухарчето се дължи на съдържанието в него на инсулиноподобни вещества – инулин. При диабет се използва отвара от Една чаена лъжичка от сушената билка се заливат с една чаша вода и се вари в продължение на 15 минути, престояват 30 минути, филтрират се. Взема се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

Артишок и боб не забравяйте за тях. Артишока съдържа инулин и има хипогликемичен ефект. Артишока може да бъде консумиран суров, варен, пържен, по 300 грама на ден. 

Зеления боб също имат ясно изразен хипогликемичен ефект. От него се приготвя отвара: 30 г изсушен се залива с 1,5 чаши вряла вода, ври в продължение на 15 минути на водна баня, охлажда, филтрира се. Взема се 0,5 чаши 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Най-добре в лечението на захарния диабет е използването на комплекс от лечебни билки. Така се осигурява цялостен ефект за нормализиране на обмяната на веществата при при заболяването, понижаване на кръвната захар, стимулиране регенерацията на ендокриния паренхим на панкреаса, което води до подобряване на състоянието.

Използват се седем  билки: боровинка филизи – 20 г, листа боб – 20 г, корени Aralia – 10 г, хвощ – 15 г; плод шипка -15 грама, жълт кантарион – 10 гр, цвят лайка -10 г. За приготвяне на отварата се слагат  2 супени лъжици от сместа и се заливат с 400 мл гореща вода, след което престояват на водна баня за 45-50 минути, прецежда се. Приема се по три чаши, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на месец.

За една година се прави четири пъти.

Етикети

билки, захарен диабет, диабет, захарна болест,