Зверско убийство в Перник

16
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

19-годишен строителен работник от Перник закла и накълца със секира свой 15-годишен приятел. След това се опита да запали трупа на убитото момче.

 

Касапницата се разиграла в Перник на 8 март рано сутринта. Убитият Алберто Йорданов и 19-годишният му палач Владислав Владимиров били заедно на рожден ден на техен общ приятел на 7 март. След купона Алберто не се прибрал и майка му подала сигнал в полицията. Тийнейджърът бил обявен за местно издирване.   

 

Тръгвайки по следите на изчезналото момче, криминалистите установили убиеца Владислав, а той направил самопризнания в присъствието на прокурор и посочил мястото, където изхвърлил трупа. Като причина за престъплението Владислав изтъкнал, че четири години по-малкият от него Алберто, който бил с много агресивен и с буен характер, непрекъснато го налагал и тормозел.   

След като си тръгнали от рождения ден, двамата решили да се почерпят още и отишли в къщата на убиеца на пернишката улица „Луганск”. Там се черпили отново, след което се скарали. Владислав убил със секира Алберто. Той завил трупа в юрган и черга и вързал краката на жертвата с тел. После изнесъл тялото и го изхвърлил в бетонова шахта над къщите в квартал „Мошино”. За да заличи следите си, той се опитал да запали трупа, а след това и мазето, но не успял. 

 

Владислав е задържан в ареста. Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да бъде поискан постоянен арест. Той не е криминално проявен. За разлика от убиеца си, Алберто има зад гърба си богат актив с противообществени прояви, за които е регистриран в Детска педагогическа стая.   

 

Началникът на полицията в Перник комисар Димитър Шереметев каза за Дарик, че убийството е извършено по особено жесток начин и допълни. „По трупа имаше множество рани, нанесени от режещ предмет с широко острие в главата и горната част на тялото. Долната част на тялото беше обгорена силно и със завързани крайници“. 

 

Според психолога Иван Игов в случая с убийството на Алберто Йорданов едва ли може да се говори за психически нарушения, по-скоро става дума за изкривяване на ценностната система в младото поколение, уточни Игов и допълни: 

 

„По принцип агресията е резултат от някакво натрупано вътрешно напрежение. В този случай, в Перник, се повтаря. Вероятно много хора са наблюдавали, виждали са какво се случва, но първо, не са го разпознавали, а след това липсва и механизмът как тези случаи на личностна промяна, защото това е едно изкривяване в ценностната система на хората. Аз в никакъв случай не бих искал да кажа, че тук имаме някакво психическо нарушение. По-скоро става дума за едно изместване на ценностната система и един наистина много голям толеранс в нашето общество на тези изкривявания в ценностната система. Ние сякаш все повече допускаме такива особености да не ни правят впечатление, а и няма механизъм, по който това да бъде съобщаване. Доклад за състоянието на децата в България, направен от УНИЦЕФ и други неправителствени организации, показва, че едва 12 процента от случаите на деца, попаднали в медицински учреждения с явни белези на насилие, след това са били съобщавани”. 

 

Информацията е актуализирана към 15.50 часа