Кипър може да има отново обединена лига

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Ръководителите на футбола в Кипър се изказаха снощи позитивно по възможността да бъде направено обединение на федерациите, които управляват играта от двете части на Острова. И това става в момент, когато политическите преговори за обединение на Кипър се намират в задънена улица. Кипърската футболна асоциация (КФА) и Футболната федерация на Северен Кипър ще се опитат да създадат обединено първенство за първи път от 1955-а година насам. В северната част на Никозия, намираща се под контрола на непризнатата бутафорна държава, се състоя среща между представители на двете общности, както и представители на ФИФА и УЕФА.

Това е втората подобна среща, като първата се провела в края на миналата година в южната част на Никозия. Именно на нея били направени и доста сериозни стъпки към обединението на първенството.

„В края на тунела аз забелязах ярка светлина, коментира президентът на КФА Костакис Куцокумнис. Той благодари на двете асоциации ФИФА и УЕФА за посредничеството и за проявения интерес към делата в тяхната страна. След последната ни среща снощи ние се приближихме към едно ново съглашение. Имаме малки разминавания, но се надявам, че ще бъдат преодолени“. По думите на президента на кипърската федерация, двете страни ще проведат нова среща, този път в Цюрих през март. Евентуално там може да се стигне дори до подписването на споразумението.

Главата на турско-кипърската федерация Хасан Сертоглу пък заяви: „Надявам се, че в близко бъдеще ще преодолеем и последните разногласия, които съществуват към момента. Кипърската футболна асоциация е създадена през 1934-а година и в нея влизат шест отбора от гръцката част и два от турската. Единната лига съществува до 1955-а година, когато междуетническите отношения в условията на въоръжена борба на кипърските гърци срещу колониалното господство на Великобритания ескалират. Тогава отборите на кипърските турци напускат първенството и създават своя федерация. 19 години по-късно островът е разделен на две заради инвазията на въоръжените сили на Турция под претекст, че ще защитават правата на малцинството.

Така в момента 37 % от териорията на Кипър живее като призната от Турция единствено Севернокипърска турска република. Официалната федерация на Кипър оБаче единствена е призната за член на УЕФА и ФИФА.