Как да почистваме завесите и чаршафите?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Завеси

За да поддър­жате заве­сите в идеално състояние, редовно ги почист­вайте от прах.

Ето няколко трика за под­държане на пердетата в добро състоя­ние по-дълго време:

Редовно ги почиствайте от прах. Не ти сваляйте, просто ги почистете с прахосмукачката, като използвате подходя­ща приставка. Наблегнете на горния край и подгъвите, където се събира по­вече прах. Избягвайте да засмуквате ма­терията в тръбата, като или намалите струята, или придържате края на завеса­та. Ако не разполагате с удобни накрай­ници, използвайте бърсалка за прах (от пера). Почистването от прах предотвра­тява натрупването на мръсотия и от­далечава във времето основното пране на пердетата.
Изперете, ако можете. Опитайте да идентифицирате материята, в това число подгъвите и подплатите и използ­вайте тази информация, за да изберете най-правилния начин за почистване. Ако не сте сигурни за прането, провере­те какъв ще е ефектът при намокряне на вътрешната част материята. Дори ако сте убедени, че завесите ви могат да се перат в пералня и да бъдат центрофуги­рани, извадете ги и ги закачете, докато са още влажни. Така ще си спестите гла­денето. Ако прането е рисковано, но искате да ги освежите, ги сложете на простор а в някой приятно ветровит ден. Със сигурност след това ще изглеждат по-добре.
Измерете ги. Помолете консултанта в химическото чистене да измери перде­тата ви, преди да ги оставите за почи­стване. Ако ви откажат, отидете друга­де. Добрите ателиета ще направят как­вото искате, защото с удоволствие ще гарантират, че пердетата ще са същата дължина след процедурата.

 

Чаршафи и почистващи препара­ти

Ако имате поне 2 комплекта чарша­фи, означава, че можете да ги сменяте в определен ден и да ги перете, когато имате време. Ще си спестите и изкачва­нето на стълбите, ако държите набор от почистващи средства на всеки етаж. По­ставете ги на най-високия рафт в баня­та, за да са недостъпни за малки деца.

 

Импрегнирани почистващи кърпи

Използвайте обикновени парчета плат вместо тях – напръскайте с подходя­щия препарат и почистете. После ги изперете в пералнята на висока темпе­ратура, за да може микробите да умрат. Така няма да сменяте кърпите толкова често, ще работите по-бързо, а и ще спестите пари.