„Приказки за перкусии“ на Фортисимо Фамилия с Виктор Бенев и Теодор Елмазов

3
Добави коментар
ARTualno
ARTualno

Всеки родител е усетил на свой гръб вроденото влечение на децата към барабанене по всевъзможни предмети у дома. Това първосигнално желания за създаване на шум обаче може да се превърне в истински красива музика. Ето защо, „Фортисимо Фамилия” стартира 2013 година с един от най-атрактивните концерти, които влизат в програмата. „Приказки за перкусии” се очертава много шумно и изключително забавно пътуване с автомобил-ракета. Редица ударни инструменти са планираните спирки.  

Солистът Виктор Бенев свири от дете. Започва да се занимава с ударни инструменти след като Добри Палиев, основателят на българската перкусионна школа, го прослува и възкликва „Ей! С тия уши ще стане от теб музикант”. Само на 22 години Виктор вече има сериозен опит зад гърба си. Изявявал се е на редица международни джаз фестивали и е учил ударни инструменти в Страсбургската Консерватория – Франция.

Освен с традиционите пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), Виктор планира да спечели децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни. Така например пластмасова кутийска с отвор от едната страна, закачена корда и към кордата пръчица може само с едно  движение да възпоизведе крякането на жаба. Клавеси или блокчета пък напомнят звука на калвача. Децата ще чуят още лъвски рев, славейче, дори страшни гръмотевици.

Заедно с Виктор Бенев автомобила-ракета ще управлява Теодор Елмазов, актьор от трупата на „Народния театър”. Родителите го познават като един от големите таланти на родното кино и театрална сцена („Дон Кихот”, „Хъшове”, „Ах този джаз”, „Сирано Дьо Бержерак”), а децата са чували гласа му във филмчетата „Таласъми ООД”, където озвучи Майк и „Мулан”, където пък накара забавното драконче Мушу да проговори на български.

„Фортисимо Фамилия” е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация „Америка за България”, която представя осем музикално-образователни концерти. Всеки от тях запознава децата с различен инструмент. Целта на програмата е да представи класическата музика по адекватен и забавен за малчуганите начин, за да ги провокира да изградят вкус и интерес към нея.

 

19 януари (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа Камерна зала на Концертен комплекс „България” Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни) Билети на касата на зала „България” 1000 София, ул. „Аксаков”1 тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа