Пол Сезан е роден на 19 януари 1839 г.

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Пол Сезан свързва импресионизма с кубизма.

 

 

Пол Сезан  е френски живописец, който осъществява връзката между импресионизма и кубизма.

Сезан е роден в Екс ан Прованс и там започва училище. От 1859 до 1861 г. той изучава право, но продължава да взема уроци по рисуване. Въпреки протестите на своя баща, Сезан решава да продължи с артистична кариера и през 1861 г. заминава за Париж със своя приятел Емил Зола.

В Париж той се запознава с Камий Писаро и други импресионисти. Следвайки идеите на Зола за натурализма, художниците от това време (втората половина на 60-те години) започват да гледат на рисуването по друг начин.

Пол Сезан  създава собствена система за геометризация и деформация на предметите, която след това се изполва в кубизма и фавизма.

 

Сезан извежда живописта от своите описателни функции и я превръща във философия. Сезан работи в растяща творческа изолация, избирайки Южна Франция пред Париж.

 

 

 

Създава много натюрморти, променяйки гледната точка, пейзажи, в който премества определени елементи (определено дърво например). Фокусира се освен върху натюрморти и пейзажи, и върху сцени с къпещи се, както и върху портрети. Рисува „Планината Св.Виктория“ от безброй ъгли.

На 10 май 1999 г., картината  Rideau, cruchon et compotier („Завеса, глинена кана и фруктиера“)  на Пол Сезан е продадено от „Сотбис“ за 60,5 милиона долара.

 

 

 

 

loading…