БРАНД КАТО СЛЪНЦЕ | TemaDaily.bg – Темите на деня

4
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Новият туристически бранд на България със сигурност няма да ви хареса, защото отразява действителността – толкова е смотан, колкото сме смотани хората, които останахме да я населяваме. Но не трябва да се сърдим на авторите – картинката се оказва синтезиран резултат от преживяванията на чуждите туристи. Поне така ни обясняват в специална брошура.

„Не се плашете, не сме се изложили. В споделените преживявания няма чака-рака и силиконови цици, водка за 2 лева, повърната руска салата и бетонирани дюни. Все пак гостите са имали и светъл период, в който са забелязали най-важното за страната ни. И то е слънцето! Хората си плащат за слънце, а не за литературните отклонения на метеоролога Чолаков, за когото всяка несбъдната прогноза е повод за нова поезия. Чужденците дори го виждат – слънцето, не Чолаков, и когато го няма. Като в детските рисунки, в които задължително присъства слънце, което се усмихва, и комин, от който излиза пушек. Ако слънцето не се усмихва и коминът не пуши, за какво са?

Слънце имаше и в стария бранд на България, който беше нарисуван по времето на Сакскобургготски. В него то се развиваше и се превръщаше в роза, жълта роза. Не знам защо българското население реши, че не било роза, а баница. Разбира се, имаше и крайни мнения – някои индивиди смятаха, че не е нито едното, нито другото, а е отпадният продукт след ядене на баница.

Според мен баницата повече ни подхождаше, защото отразяваше вечният стремеж към извисяване. Извисените, т.е. овластените, са на една ръка разстояние от баницата и й търсят мекото, а за останалите е постната пица на Дянков. Но тя не става за показване.
Сегашното нарисувано слънце също наподобява хранителен продукт, само че стои малко по-гурме. Изглежда като яйце на очи върху шопска салата. Пльоснало се е в средата на композицията и почти е превзело последната незастроена дюна. Какво символизира това обсебване? Корупция символизира! От картината ясно личи, че не е спазена процедурата по ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда), което е пряк резултат от управлението на тройната коалиция. Ако не беше Моника, целият бранд щеше да е обримчен с дюни.

От лявата страна на слънцето пък има нещо като плажен чадър, но повече мяза на повехнала четирилистна детелина. С този символ, но напърчен навремето се кичеха БЗНС-тата. После станаха на РЗС-та и детелината клюмна. Явно авторите са търсили достойно историческо място на Яне Янев като незаобиколим фактор в българската политика.

В очите се набива и друг флорален мотив – БСП. По-точно розата на БСП от последния конгрес. Същата е, прилича на леко размотано руло тоалетна хартия, само че тази е размотана в обратна посока. В което не трябва да се търсят намеци за червени прашки, те са заровени в миналото.
Президентството също е отразено по достойнство. Както се пее в песента, брандът включва и високи сини планини. По-точно два успоредни върха, нарисувани досущ като онези от Аспен. Третият връх е махнат не заради запазените права, а защото в институцията има президент и вицепрезидент, няма трети център на властта.
Единственият и най-големият пропуск на бранда е липсата на магистрали. Можеше между дюните и сините планини да се мацне поне една. Но явно гостите не са ги видели, защото още са се строели.

Като ги построим, ще направим нов бранд – магистрали като слънце. 

 

източник: сп. ТЕМА

Валери ЗАПРЯНОВ

Тагове: АНТРЕ