ИЗВЪНРЕДНО: Опит за атентат срещу Доган!(снимки)

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас опря пистолет в главата на лидера на ДПС!

Опит за атентат срещу Ахмед Доган бе извършен по време на Осмата национална конференция на партията. Докато лидерът на ДПС говореше от трибумната, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас извади пистолет, изтича до Доган и постави дулото върху главата му.!

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е ранен при атаката срещу него. Това обяви от трибуната в зала 8 заместник-председателят на партията Лютви Местан.“След половинчасово прекъсване ще подновим заседанието“, каза Местан, след което залата се продъни от викове: „ДПС! ДПС!“

Охранителите на Доган пребиха нападателя му с юмруци и ритници в главата. Пред камерите, човекът, който опря пистолет в челото на лидера на ДПС беше ритан, удрян и разсъблечен.

Огромен провал на Националната служба за сигурност! Това е коментарът, който обикаля из зала 8 на НДК, където малко след 12 часа лидерът на ДПС Ахмед Доган бе атакуван от въоръжен мъж.По разкази на очевидци нападателят е минал необезпокоявано повече от 10 метра и никой не му е попречил да се качи на трибуната. Всички свидетели на случилото се са потресени от начина, по който служителите на НСО не успяха да изведат навреме атентатора, а оставиха членовете на ДПС да го линчуват публично в продължение на около 5 минути – юмруци, ритници и разсъбличане…

Както вече е известно, Ахмед Доган е сред политиците, към които е зачислена охрана на НСО заради заплахи за живота му.

Oт предварителното следствие станало ясно, че нападателят е успял да стреля веднъж, но делегат успял да бутне ръката му, така че да няма жертви от произведения изстрел. Пистолетът е бил газов.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че нападателят е задържан веднага и е отведен в Четвърто РУП.

У него са открити газов пистолет и два ножа. Мъжът от Бургас и е криминално проявен – регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж.

Работата по случая продължава.

Междувременно се разбра, че нападателят е имал бадж с пропуск за конференцията, като не е ясно как е успял да мине въоръжен през охраната и скенерите.

 

Конференцията в НДК беше прекъсната първоначално за половин час, след което форумът бе отложен до 15,00 часа, съобщи Лютви Местан, зам.-председател на движението.

Инцидентът е станал докато Доган говореше за приоритетите на България. В началото на доклада си той изтъкна, че светът е на ръба на самоунищожителна катастрофа и тотална енергийна зависимост, допълва Дарик.

Доган посочи, че две основни тенденции характеризират нашия съвременен и глобален политически свят. Една от тях е, че светът се движи от еднополюсен към многополюсен свят – поливалентост на ценностите и мултикултурност.

Втора тенденция е търсенето на изход от финансовата криза, каза Доган. Той посочи, че търсенето на изходи от кризата до момента е в рамките на конвенционалното мислене и действие. За мен няма съмнение, че глобалната криза е и криза на парадигмата за модерно развитие, изтъкна още лидерът на ДПС преди нападението.

Преди прекъсването на конференцията не беше засегнат въпроса за лидерството в Движението за права и свободи.

Днешната конференция на ДПС предшествана от слухове за оставка на лидерана партията Ахмед Доган. Очаква се Доган да обяви за свой заместник заместник-председателя на партията Лютви Местан. Предполага се, че повод за рокадата на върха е партията да намери по-лесно коалиционни партньори на предстоящите избори през лятото. Смята се, че Доган ще остане в структурите на ДПС като почетен председател. По този начин се очаква 23-годишната ера на Доган в ДПС да приключи, макар и неокончателно. Според съпартийците му „не е нормално родител да остави рожбата си без надзор.”

В раздадените днес проекторешения на делегати и медии преди началото на VIII-та Национална конференция на ДПС, е записано – конференцията възлага на висшестоящите органи на партията да провеждат конкретни действия за взаимодействие с всички партии от демократичния спектър и със структурите на гражданското общество за реализиране на алтернативно на ГЕРБ управление, което да възстанови демокрацията в България и да изведе страната от кризата.

Около 800 са делегатите на конференцията на ДПС, около 600 са гостите.

Междувременно премиерът Борисов е изпратил вътрешния министър Цветан Цветанов лично да поеме разследването по случая.

Стана ясно, че е имало писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов и до главния секретар на МВР Калин Георгиев с искане за полицейска охрана по време на конгреса, на което обаче не е бил получен отговор

От пресцентъра на МВР съобщиха, че служителите на СДВР са имали ангажимент за охраната около периметъра на НДК. Преди провеждане на конгреса се е състояла среща между организаторите, СДВР и НСО. На нея са взети решения по отношение на охраната на форума, както и охраната на хотелите, в които са били настанени делегатите.

11 служители на СДВР са били ангажирани с охраната на периметъра около НДК. Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгреса, е осъществяван от НСО.

 

БЛИЦ и dir.bg

19/01/2013