Ембрионално развитие в двадесет и първата седмица на бременността

1
Добави коментар
mamaweb
mamaweb

Ембрионално развитие в двадесет и първата седмица на бременността

 

Вашето красиво малко учудващо бързо растящо бебче ще наддаде цели 45 грама и това е само началото! През следващите 5 седмици то наистина ще се уголемява! За сега имаме щастието да обявим добавянето на бързи движения на очичките, които са в основата на всеки здравословен бебешки режим. В кожния отдел: меката, тънка кожа на бебчето е доста червена, почти прозрачна и малко сбръчкана. Не се притеснявайте, това не е някакво вътреутробно състаряване. Просто малкото му хитро телце му осигурява допълнително място, което ще се запълни веднага щом вашето мъниче започне да натрупва бебешка мазнина. И все пак, това няма да стане в следващите няколко седмици. През това време бебчето ви ще влезе в ролята на истинска машина за растеж! Започва изграждането и на т.нар. „кафява мазнина”, която ще помогне на бебето да поддържа телесната си топлина. Това е особено важно, тъй като то все още не е в състояние да регулира само температурата си.

 

А как е майката? Вече сте навлезли с пълна сила в режим “бременност”. Точно сега повечето майки се чувстват доста добре. Може дори вече да усещате слаби контракции на матката – не се паникьосвайте, това е съвсем нормално. Всъщност, матката ви контрактира цял живот – сега обаче има достатъчно натиск върху мускулите й и можете ясно да различите контракцията.

 

Ако все още се чудите дали да купите дрехи, които са специфични за дадения пол, време е да се отправите смело към ехографа… освен ако не сте от “планиращия” тип. Благодарение на технологиите, с които разполагаме, за модерните двойки е очевидно, че определянето на пола по-рано улеснява планирането, подготовката на детската стая и покупката на неща “в правилния цвят”. Разбира се, за някои родители това няма значение. Ще обичате вашето мъниче независимо какво е. Има и много двойки, които си падат по неизвестното и избират да оставят пола като крайна изненада. Поговорете с партньора си и решете кое е най-доброто за вас. Само помнете, че след като веднъж сте разбрали, няма връщане назад! Бъдете уверени при вземането на решението си.