Секциото – предимства и недостатъци

1
Добави коментар
mamaweb
mamaweb

Секциото – предимства и недостатъци

Секциото, наричано още Цезарово сечение, е оперативен метод за раждане, при който се прави екстракция на плода и придатъците му чрез разрез на коремната стена и матката. Според последните данни у нас жените предпочитат да раждат със секцио.

Кои са случаите, в които се налага цезарово сечение? Най-често то се планира по лекарско предписание. Налага се, когато сте бременна с близнаци, имате тесен ханш, имате силни диоптри или други проблеми с очите, носите едър плод.

Цезаровото сечение бива няколко вида. При планово в хода на бременността лекарят преценява, че методът на родоразрешение ще бъде секцио.

Другият вид цезарово сечение е спешно. Той се налага, когато в хода на вагиналното раждане, настъпят усложнения.

Третия вид е ресекцио. За него ооворим, когато след веднъж извършено цезарово сечение, се прави повторно такова. Важно е да знаете, че ако веднъж сте раждали със секцио, до следващото ви раждане трябва да са минали поне 2 години.

Все по-малко е приета практиката на вагинално раждане след проведено веднъж цезарово сечение, поради по-голям риск за разкъсване стената на матката.

Златният стандат за провеждане на цезарово сечение е истмико-трансверзално. Прави се напречен разрез в стеснената част на матката, пада се в долната част на корема.

Друг прилаган вариант на секцио е истмико-лонгитудиналният. При него разрезът се разполага надлъжно на матката. То се прави обикновено при напречно положение на плода в матката и при недоносен плод. В краен случай се прилага Т-образен разрез на матката. Той съчетава горните две техники и е най-неблагоприятен за жената.

Различните заболявания и възпаления на гениталиите на жената, които в хода на вагиналното раждане биха довели до увреждане на бъдещото бебе, спадат към профилактичните индикации за цезарово сечение. Такива са генитален херпес, папилома вирус, HIV и др.

Въпреки, че е толкова популярен сред днешните жени, методът секцио има и своите недостатъци. Цезаровото сечение е все пак травмираща оперативна намеса, при която се отварят коремната кухина и матката.

Цезаровото сечение може да доведе до някои усложнения. Например сраствания в коремната кухина в резултат на операцията, спонтанната руптура на матката, инфекции на оперативната рана, белези по корема, по-бавно и непълно възстановяване на формата на матката.

Според специалистите секциото може да бъде причина за дихателни заболявания на новороденото. Тъй като при вагиналното раждане детето преминава през родовия канал и така постепенно се адаптира към външните условия на средата, което е много важно за младия организъм и особено за развитието на дихателната, сърдечно-съдовата система и механизмите на терморегулация. Този процес на адаптация липсва при цезаровото сечени.

Не си мислете обаче, че и вагиналното раждане не крие рискове от усложнения. Сред тях най-често са разкъсване на маточната шийка, влагалището, перинеума и аналния сфинктер, травми на плода…

 

Източник: ezine.bg

Снимка: sxc.hu