100-те най-богати в света могат да спасят милиардите бедни

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Според британската благотворителна организация Oxfam през миналата година 100-те най-богати жители на планетата са спечелили достатъчно, за да бъде преодоляна завинаги бедността в света, предаде Би Би Си.Всъщност дори и 25% от доходите на свръхбогатите биха спасили от нищета тънещите в немотия жители на Земята, твърдят от организацията.

По изчисленията на Oxfam, чистият приход на „златните 100“ за 2012 г. съставлява 240 млрд. долара, а в същото време най-бедните по света изкарват по 1,25 долара на ден.

В навечерието на откриващия се следващата седмица Световен икономически форум в Давос британската благотворителна организация призовава едрия бизнес да положи всички усилия за борба с неравенството и бедността.

През последните 20 г. доходите на 1% от най-богатите жители на Земята са се увеличили с 60%.

В свой доклад под заглавие „Стойността на неравенството: как невероятното богатство и екстремно високите доходи вредят на всички“ Oxfam твърди, че сегашната икономическа система трябва да бъде реформирана така, че да работи в интерес на цялото човечество.

Сред предложенията на организацията към форума в Давос са закриване на „данъчните оазиси“, установяване на минимално глобално ниво на корпоративния данък, увеличаване на инвестициите за развиване на обществените услуги.