Във Фитнес Форма Без Значение от Възрастта

1
Добави коментар
oroto
oroto

Има ли значение на каква възраст да започнем да спортуваме и дали сме изпуснали последния влак, водещ ни към добрата форма и здраве е въпрос, който си задават доста хора на различна възраст.

Обикновено майките са тези, които първо се запитват на каква възраст е безопасно децата им да започнат тренировки с тежести. И първото нещо, което ги безпокои е да не би тренировките с тежести да окажат негативно влияние на ръста им на височина.
При по-възрастните хора, притеснението идва от напредналата възраст и смисъла!

И тъй като днес е Бабинден, то първо ще отделя специално внимание на дамите, защото те винаги са с предимство без значение от тяхната възраст или поне така пише.

ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА ЗАПОЧНЕМ ТРЕНИРОВКИ НАД 60 ГОДИНИ

За първи път се сблъсках с този въпрос още през 1996 година, докато четях книгата на Арнолд Шварценегер „Тайните на моя успех”.
Именно в нея Арнолд беше написал, че без значение на каква възраст ще започнете да спортувате във фитнес залата, това ще бъде от голяма полза за вас.
Малко по късно попаднах на филм направен от „създателите на културизма” братята Бен и Джо Уейдър, които бяха филмирали отговорът на този въпрос по най-прекрасния начин, който съм виждал до сега.

А живото доказателство видях от „експеримента” на професор Павел Добрев от катедра „Тежка атлетика“ на Национална Спортна Академия. За да докаже, колко са полезни силовите тренировки освен, че имаше група от мъже и жени на възраст между 50-85 години, професорът се беше заел и с момче, което имаше здравословни проблеми с походката. След време видимата разлика беше на лице.

МОЯТ ОПИТ В ТАЗИ НАСОКА

Естествено, че и аз съм имал не е един случай в който да докажа, че силовите тренировки са изключително здравословни, но само ако бъдат изпълнявани правилно.
И за пример ще дам дама, която имаше силни болки в кръста и дори не можеше да спи.
Започнахме с леки тренировки за цялото тяло, като акцентирахме на мускулите около гръбначния стълб.
Първото упражнение, което включихме беше упражнението „Гръбни преси” без тежест.
Месец по късно вече правехме същото упражнение, но с тежести с цел повишаване мускулната маса на дългия гръбен мускул.

Преминахме на „Наведи” с тежест и след още месец достигнахме върха – „Мъртва тяга”.
Представете си човек, който как до преди 3 месеца едвам ходеше от болка в кръста как сега прави серии по 8-10 повторения мъртва тяга със 75 кг. Уау! Мъжете се „плашеха“!
А дамата само им се усмихваше и се чувстваше като нова!

А, какво може още да направят постоянните силови тренировки и правилно хранене, вижте снимката на дамата по-долу, чиято възраст е 64 години.

Този материал достига до Вас с любезното съдействие на Фитнес и Спа Център „Pulse“.
Най-големият в България фитнес и спа център – Pulse e разположен на площ от 5500 м2.

Последно поколение най-висок клас уреди Life Fitness. Специално проектирана вентилация и климатизация. Професионална антибактериална настилка. Неповторима панорамна гледка към Витоша. Подробна информация за комплекса вижте на уеб адрес: www.pulsefit.bg