Протеинова диета за косата

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Красивата коса е любимият аксесоар на всяка себеуважаваща се дама. Независимо дълга или къса, права или къдрава, боядисана или нетретирана, тя има нужда от грижи, за да бъде сияеща от здраве и блясък.

Над 90% от косата е изградена от кератин. Това е най-силният протеин в човешкото тяло, чиято структура се състои от дълги нишки. Именно увреждането на външния слой кератин води до накъсване, изтъняване и цъфтене. Това най-често се случва след химическо третиране или пък продължително излагане на слънце.

За да предпазите добрия вид на любимата си грива, въпреки ежемесечното боядисване и термичната обработка, е много важно да я подложите на балансирана протеинова диета. Не, това не означава да я мажете с белтък и да я заливате с мляко. Тези протеини запазете за хладилника си. Вместо това се огледайте за качествени продукти, които да прилагате регулярно, независимо дали у дома или във фризьорския салон.

Протеиновите терапии за коса имат за цел да изградят върху косъма нов слой протеин, който да замени изгорелия кератин. Те имат силно уплътняващ и заздравяващ ефект, но в същото време действат и изсушаващо. За да се избегне този страничен ефект, първо хидратирайте добре косата, например с маслени маски.

Активните съставки, които най-често се влагат в съдържанието на продукти от този тип, са кератин, колаген, копринен протеин, пшеничен протеин и растителен протеин. За по-доброто им проникване в косъма, подгответе косата с протеинов шампоан, а именно такъв за изтощена коса.

За оптимален резултат посягайте към протеиновите терапии веднъж седмично. Ако пък косата ви е здрава и просто се нуждаете от поддръжка, то и веднъж на две седмици е удачен вариант.

 

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!