Exteriordecor.bg | Статии Озеленяване на балкони и тераси

2
Добави коментар

Начало >
  Статии > Озеленяване на балкони и тераси
Озеленяване на балкони и тераси

Балкона  и терасата за повечето от нас, които живеем в големите градове, са единственото място, което можем да превърнем в зелено външно пространство за отдих. Естествено, ако имате тераса към къщата си също можете да я озелените прекрасно.
Знаем, че повечето балкони и тераси не са много големи, но големината им варира и може да се озеленят добре с различна растителност и архитектурни елементи. Все пак ограниченото пространство не ни дава възможност за едро размерна растителност, а по скоро за малки храсти и цветя. Всички стайни растения могат да се отглеждат и на балкона (терасата), ако неговото изложение е такова, че жаркото лятно слънце не го огрява от обяд до късния следобед, но ако е така просто ще изберете градински цветя, като: петуния и вербена или типичните растения използвани за озеленяване на скални кътове и алпинеуми (тлъстига, карамфил, декоративни треви и др), които и без друго обичат слънцето, но не забравяйте и нуждата им от вода. Ако имате голяма тераса, можете предварително, докато се строи къщата ви, да се планира изграждането на клоцове (цветарници), в които да аранжирате растителността, която харесвате, като в тях тя ще се чувства почти като в градината, защото има повече почвен субстрат за развитие. Колкото и да са устойчиви растенията на горещини и слънце, те имат много по-малко запаси от вода в сандъчетата и саксиите подходящи за балкона и терасата. Ако разполагате все пак с малко по-голям балкон (тераса) за озеленяване, можете да помислите и за ниски храсти, които могат да се отглеждат в сандъчета или клоцове с малко по-големи размери. Възможно е дори да отгледате малки дръвчета (върба, клен, дрян и др.), но пак подчертаваме, само ако имаме достатъчно пространство.
 
Озеленяване на тераси и балкони
 

 
           Кръгла саксия с нисък иглолистен храст                                                  Мини рози на балкона                                                           Ниски храсти в сандъчета
 

Важно е да не избираме съдове в тъмни цветове, за да не загряваме допълнително и без друго трудно пребиваващите в тях корени на растителността.
Ако наистина искате всичко да е изпипано е добре да се свържете с нас още на фаза проект, за да се решат нещата правилно в хармония с интериора на къщата ви или апартамента. Като по този начин с добре изградените цветарници, растителността ви ще се чувства много по-добре и ще презимува по-лесно зимните месеци, а и ще е добро продължение на дома ви навън – на терасата или балкона. 
Растителността, която изнасяме на терасата (балкона) от интериора трябва да се съхранява през зимата отново там, поради ниските температури навън, а това трябва да се предвиди, за да не се окаже, че няма къде да презимуват вашите цветя. Има и цветя, като мушкатото, което не издържа много ниските температури и също трябва да се прибере в затворено помещение, за да не измръзне зимата.

 

 
                            Саксии на терасата                                                  Ниски храсти в сандъче на терасата                                                            Петуния на терасата
 
Ако имате повечко място можете спокойно да помислите за скален кът или воден ефект, който ще добави един назабравим акцент на вашата тераса или по-голям балкон. 
При желание терасата ви може да се превърне и в зимна градина, в която бихте могли да отглеждате и тропически палми и цветя, стига тя да се затваря през зимните месеци и да се предвиди отопление.
Монтирането на сенник, който да засенчва, както растителността така и нас, когато сме на балкона е идеален вариант за горещите месеци. По-евтиния вариант е да си купите подходящ чадър, но той би заел доста от скъпоценното ви пространство.
Добре е да помислим за каскадни или увивни растения, които ще привличат и съседските погледи към вашата тераса. 
Всеки от нас обича пресните подправки на трапезата си. Поради тази причина можем да помислим и засеем в едно две сандъчета, на терасата или балкона подправки, които харесваме и бихме използвали и в кухнята си.
 

 
              Петуниите също са разкошни за балкона                                               Теменужки на балкона                                                 Мушкатото е чудесно за балкона
 
Ако искаме през горещините да ви стане по-приятно докато си седите на балкона или терасата е хубаво да помислите за мъглуваща охладителна система, която можем да монтираме бързо и лесно, а ефекта от нея ще е освежаващ и ще ви изненада приятно.

Други статии:
Oзеленяване и планиране на дворове.,  Изграждане на алпинеум или скален кът.,  Интериорните цветя в началото на пролетта.,  Интериорно озеленяване – растителност за спалнята.,  Изграждане на Мъглуващи охладителни системи.,  Пролетна градина.,  Зазимяване на градини.,  Създаване на пространство за релакс.,  Езика на цветята.,  Изграждане на Воден ефект в градината.,  Дизайн на градини.,  Мавританска поляна или цветна поляна.,  Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване).,  Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин.,  Интериорно озеленяване на офиси …,  Изграждане на зелен паркинг.,  Капково напояване или капково поливане.,  Покривни градини.,  Луковични цветя.,  Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ).,  Японски градини – Традиционни стилове.,  Поддръжка на градини.,  Поливна система от А до Я.,  Стимулиране на петте сетива в градината.,  Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.,  Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи.,  Затревяване.,  Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас.,  Алпинеум (Скален кът).,  Поливни системи в озеленяването.,  Овощните дървета.,  Фън-Шуй