яз. Батак – Цигов Чарк

6
Добави коментар
merryta
merryta

яз. Батак – Цигов Чарк

автор: М. Иванова, на 1.7 km от Цигов Чарк.    , GPS координати: N 41.9574476    E 24.1568756

     Язовир Батак е шестият по големина в България. Намира се в Западните Родопи. Язовирът е на 4 км от Батак, на 12 км от Велинград и на 7 км от Ракитово. Изграден е на р. Мътница. Това е едно предпочитано място за отдих в планината, сред уют и спокойствие и целогодишна възможност за риболов. На западния бряг на яз. Батак е разположен курорта Цигов Чарк. Летовище Дъното е разположено на другия бряг – то е по-спокойно и тихо от Цигов Чарк.

Язовир Батак е наричан още морето на Родопите. Във водите му се лови кефал, костур, толостолоп, червеноперка, както и огромни екземпляри от сом и шаран. Това го прави язовир, в който може да се извади трофеен екземпляр. Районът е с богата фауна и флора, с доста красиви места, подходящи за пикници и останки от старинни развалини. Всичко това в комбинация с резерватите и водните ресурси са прекрасни условия за развитието на туризма и спортния риболов.

Над язовира се издигат живописни върхове – на 200-300 м.н.в. В подножието им, където поляните и водното огледало се срещат се образуват приказни заливчета. В непосредствена близост се издига и 5-ят и 6-ят по височина върхове в невероятната Родопа планина – вр. Голяма Сютка / 2186м.н.в. / и вр. Баташки снежник / 2082 м.н.в. /. Три от 17-те т.нар. биосферни резервата в страната се намират около язовира.

 През зимния сезон курорта „Яз. Батак” е привлекателно място за ценителите на зимните спортове. Има изградена писта, дълга 1500 метра. В долната част е полегата, подходяща за начинаещи. Оборудвана е с 2 въжени влека с ръкохватки. Другата горна част е по-стръмна, там е разположен и паничков влек. На територията на Язовир Батак има много хотели, еднофамилни къщи и вили. В близост са много исторически и културни забележителности в близките градове – Велинград, Пещера и Батак.

 

Гласували (1)    Оценка: