ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само

1
Добави коментар

Днес имам рожден ден и смятам да почерпя. С торта, защото какво е рожденият ден без торта. Свещи няма да слагам, защото няма да се съберат на тортата… „Помъдрях“ с още една година! Казвам помъдрях, защото след определен брой годинки, вече не обръщам внимание на дреболиите, разбрах, че всички пролети сълзи за щяло и нещяло са били напразни. Спрях да се тревожа за глупости, защото сила ли е, съдба ли е, Господ ли е, както се казва, винаги до сега е намирала път и изход. И всички пролети сълзи и тревоги са били излишни. Затова си пожелавам само здраве, другото ще се нареди някак си. Защото без здраве, всичко останало няма смисъл…

Я, колко мъдро ги наредих нещата…

Та да почерпя за здраве и щипка късмет! От друго нямам нужда! Аз съм една щастлива жена! Дай боже всекиму!

Когато за пръв път видях тази торта, очите ми останаха в нея. Но я забравих и загубих, та се наложи доста да я издирвам в нета, докато я намеря. Оказа се торта с история. Много ми харесват такива рецепти! Всяка жена трябва да намери време да направи поне веднъж в живота си една известна рецепта. За да докаже на себе си, че може. 

И така, през далечната 1955 г. чешки майстор – сладкар обучава сладкари в открития тогава ресторант „Прага“ в Москва, на някогашната известна улица „Старий Арбат“. Между учениците  е и 16 – годишния Владимир Горальник, който преработва класическата рецепта. Така тази торта става еталон за луксозна торта в бившия Съветски съюз. Негово изобретение е и тортата „Птичье молоко“- торта „Птиче мляко“. Тези две торти остават най – популярните торти в бившия Съветски съюз, нещо като отговор на прочутата „Сахер“ и „Естерхази“.

Спомням си, когато бях в Москва, че трябваше да се редим на километрична опашка няколко часа, за да влезем в сладкарница за „мороженое“ – сладолед с чаша шампанско. Много ни беше чудно това, да се редиш на опашка, за да влезеш в сладкарница…Чудо невиждано!…

И все пак, рецептата е чешка. С какаови блатове и невероятен маслен крем, с шоколад и дъх на какао…Доверих се на класическата рецепта, но я украсих по свой начин, добавяйки цветя отгоре, нали ще празнувам днес…

Ето я и рецептата:
Необходими продукти за блатовете:
Продуктите  са за тортена форма с диаметър 23 см.
6 яйца
150 гр. пудра захар
115 гр. брашно
25 гр. какао
40 гр. масло, предварително разтопено и охладено до 30 градуса
Начина на приготвяне:
Разбиват се жълтъците с част от захарта на водна баня, до побеляване. Прибавя се пресятото брашно с какаото. Отделно се разбиват белтъците с щипка сол в началото и с по – голяма част от захарта до меки върхове. Внимателно се добавят към сместа с шпатула, колкото да се обединят двете смеси. Не бъркайте продължително!
Сместа се изсипва в тортена форма и се пече на 180 градуса до суха клечка. Полученият блат се разрязва на три след изтиване върху решетка.
Необходими продукти за крема:
200 гр. масло
  10 гр. какао
    1 пакет ванилова захар
1 жълтък
20 мл вода
120 гр. подсладено кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Жълтъкът с водата се разбиват на водна баня при непрекъснато бъркане. Прибавя се кондензираното мляко и се нагрява до хомогенизиране и леко сгъстяване. Моята тортена форма е по – голяма, затова прибавих два жълтъка  и удвоих кондензираното мляко и водата.
Отделно се разбива маслото с ваниловата захар на пухкав крем. Прибавя се и какаото. Към така  разбития крем се добавя изстиналия крем с жълтъците и кондензираното мляко при непрекъснато разбъркване до хомогенизиране на двете смеси.
Сглобяване на тортата:
Изстиналите блатове се сиропират всеки с 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и 1 с.л. коняк или подходящ ликьор. Между тях се маже крема, а отгоре тортата се намазва с желе от кайсии.
Глазура:
60 гр.тъмен шоколад
60 гр.масло
Разтопяват се на водна баня и се маже тортата отгоре и отстрани. Това е класическата торта. Аз естествено импровизирах и украсих допълнително.

Надявам се да е сладка, за да ми е сладък живота и занапред…
На всички, които се отбият тук случайно или не, режа по едно огромно парче, от сърце…