Здравето при кучето Избрана

4
Добави коментар
valevbg
valevbg

Здравето при кучето

Ако кучето ви е твърде пълно,

значи не се разхожда достатъчно.

 

Грижи за кучето. Като се има предвид, че е известно като най-добрия приятел на човека, не е учудващо, че хората са загрижени за здравето на кучето си. Здравната индустрия за домашни любимци се разраства всяка година. Днес грижите за домашни любимци включват всичко от посещения при ветеринарен лекар до спа през деня. Предполагам с това те се надяват да отнемат напрежението в живота на кучето.

Запазете го в семейството. Повечето болести не се прехвърлят от кучета на хора. Бяс, бълхи и лептоспироза са вече случаи за притеснение. Бяса води до влошаване на умствените способности, което пък често води до агресивно поведение. Почти винаги е с фатален край. А кучета, които са заразени, е по-вероятно да хапят в сравнение с други кучета. Освен това болестта се пренася на хора. При хората, всяко ухапване от куче трябва да се приеме сериозно, и ако не е известен произхода на кучето и е възможно излагане на опасност от заразяване с бяс, трябва да се отиде на лекар веднага. Симптомите при заразяване с бяс включват тревожност, безсъние, възбуда и бълнуване. Смърт обикновено настъпва от 2 до 10 дни.

Бедрата отслабват. Друг момент за притеснение е тазобедрената дисплазия. Това е наследствено заболяване и е доста често срещано при кучетата, особено при едрите породи. Това е най-голямата причина за артрит при кучета. Кучета от всички възрасти са склонни към тазобедрена дисплазия, макар че симптомите обикновено не се появяват на по-късен етап от живота. По-скоро е насочено към чистокръвните, а не към смесените породи. Тези кучета ходят и бягат с известен дискомфорт, склонни са да проявяват скованост сутрин или след разходка и често започват да куцат. Заболяването е лечимо, а кучетата, предразположени към тазобедрена дисплазия, трябва да се наблюдават внимателно.

Външно обезпаразитяване. Бълхите са едни от най-добре познатите паразити при кучетата, причиняващи раздразнение както на кучето, така и на неговия стопанин. Най-добрият начин да откриете бълхи е чрез гребен за бълхи. Ако такива бъдат намерени, трябва бързо да бъдат убити, а помещенията в жилището –дезинфекцирани. Ако са из цялата къща, единственото надеждно средство е чрез изтребване с препарати.

За дълъг живот и щастие. По принцип, ако добре се грижим за кучетата, можем да очакваме да живеят дълго и щастливо. Продължителността на живота им варира според породата. Дребните породи живеят най-дълго, докато едрите и гигантските кучета имат по-кратък живот, понякога достигайки средно до около 7-8 години, просто сърцата им работят много трудно. Също така, скоростта с която те растат, излага на значително натоварване ставите им, което води до тазобедрена дисплазия.

Внимавайте какво яде. Една добре балансирана храна е от съществено значение, за да бъде кучето ви здраво. Има изобилие от различни храни за кучета за всеки етап от живота му. Някои собственици разчитат на мнението на специалист по този въпрос, но други твърдят, че тъй като всички кучета са различни, наблюдението на стопанина е също толкова ценно. Кучетата могат да консумират големи количества зеленчуци и зърнени храни. В дивата природа, растенията могат да ги снабдят с двете важни аминокиселини и други хранителни вещества. Ако е правилно балансирана, домашното куче може да преживява на изцяло вегетарианска диета, така като може и едно диво куче, когато няма месо за ядене.

Някои храни са опасни за кучета. Шоколад, лук, грозде и някои видове подсладители трябва да се избягват. Друга опасност е антифриза, защото сладкия му вкус ги привлича. Кучетата трябва да се държат далеч от всяко място с дори малък разлив на антифриз.

Любов към малкото кученце. Малките кученца растат много бързо, но стомахът им все още може да се справи с известно количество храна. Стопаните трябва да регулират храненето им, като е препоръчително 3-4 хранения на ден. В зряла възраст се препоръчват 1-2 хранения на ден. Много кучета са опитни в очароването на стопаните си, само за да получат лакомство, но стопаните им трябва да са строги. Те ядат всичко и по много. Това води до затлъстяване и всички проблеми, свързани с него.

Миг на старост. Според Американския Киноложки  Клуб „старостта“ започва на 7-8 – годишна възраст. Това, разбира се, се променя в зависимост от породата. Собствениците могат да забележат посивяване на козината и известно вълнение около деца и други кучета, както и намалена активност. Препоръчителни са годишни (дори два пъти годишни) посещения при ветеринарен лекар. Грууминга също става по-важен, особено тъй като дава възможност на собствениците да открият аномалии по кучето. Също така, в напреднала възраст то ще се нуждае от по-малко храна, за да поддържа теглото си.

Но ако правилно се грижат за кучето си, собствениците могат да очакват да имат дългогодишен другар. Много собственици ги считат за част от семейството и полагат големи грижи за тяхното здраве.

бyтoни ĸъм coциaлни мpeжи