Какво е шалот – Edna.bg

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории

Снимка:
Thinkstock

Доскоро този вид лук не беше популярен у нас, а иначе е широко разпространен в тропическите и умерени райони. Латинското име на лука шалот е Allium ascalonicum, но е познат и като влашец, скалон, влашки лук, дребен чесън, сръбски лук и др. Той представлява многогодишно растение от семейството на лука (Liliaceae).

* Името му идва от старото название на днешния палестински град Ашкелон. Предполага се, че точно в този район кръстоносците са попаднали на луковиците на шалота и са ги пренесли в Европа.

Шалотът (подобно на чесъна) се състои от отделни скилидки

* За разлика от кромида луковицата на шалота има способността бързо да се дели на няколко на брой по-дребни скилидки (подобно на чесъна), всяка от които е издължена и обикновено със слабо оцветена във виолетово вътрешна част.

* В България се отглежда предимно за лични нужди в домашните градини, но в по-големите магазинни вериги за хранителни стоки и пазарите се намира сравнително лесно.

* Шалотът, както лука и чесъна, е член на семейство Allium (в което влизат над 1250 видове лукови култури), но е по-богат и по-силен на вкус. Ще познаете шалота по медния цвят на люспите и белезникавата сърцевина, която обикновено е примесена с червен цвят.

Той е чудесен овкусител на редица ястия и най-вече супи, рибни и пилешки специалитети

* Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии – и особено пилешки и рибни ястия. За разлика от обикновения кромид лук, шалотът има много по-деликатни вкус и аромат, леко напомнящи за друг роднина – чесъна, и затова е широко използван като добавка във френската кухня. Но французите са на мнение, че пърженето придава горчиви нотки във вкуса на шалота, което ги кара да го варят или задушават с вино.

* В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории и никакъв холестерол. Другите ценни елементи и съставки са калий, калций, селен, магнезий, желязо, фосфор, фибри и витамините  А, C, B, K.

* Ето и Edna рецепта с участието на шалот.