Resto.bg – ХоРеКа Каталог

20
Добави коментар
kokolino89
kokolino89

Явява се нов претендент за титлата най-странно, но изключително скъпо кафе   

23.01.2013

Забравете кафето Робуста и Арабика – Black Ivory Coffee е най-скъпото кафе в света, като се има предвид уникалния му вкус, идващ от … храносмилателния тракт на слон.

Мисълта за кафени зърна, преминаващи през вътрешните органи на слон не ентусиазира особено любителите на кафе.

Но уникалното кафе, добивано от хълмовете на северната част на Тайланд, в момента е най-скъпият сорт кафе в света.

Начинът за добив на кафените зърна може да не е особено приятен за ценителите на кафето, но цената му със сигурност го поставя на първо място в класацията на най-скъпите видове кафе на зърна, търгуващи се на огромния глобален пазар.

Кафето в момента се продава на цена от 1100 щатски долара или 685 лири стерлинги за килограм.

За да опитате напитката не се изисква само смелост, но и желание и готовност за пътуване до далечни и екзотични страни.

Продажбата на кафето Black Ivory стартира в края на 2012 година в няколко луксозни хотела в отдалечени краища на света – първоначално в северната част на Тайланд, след това на Малдивите, а вече и в Абу Даби – с цена от около 50 $ или 31 £ за чаша кафе.

Създателят на кафето, Блейк Дънкан споделя, че научните изследвания, които е провеждал са го подтикнали към идеята да използва слоновете за производство на кафе.

Дънкан, който е изхарчил 300 000 $ за развитие на идеята, заяви: „Когато слонът яде кафе, стомашната киселина разгражда протеина, открит в кафето, което е ключов фактор за горчивината. В крайна сметка се получава кафе, което притежава уравновесен вкус, без горчивината на нормалното кафе.“

Кафето е подобно на Копи Лювак, друг изключително скъп сорт, извлечен от екскрементите на невестулка цибетка.

Масивният стомах на слона обаче дава повече, тъй като му отнема между 15-30 часа, за да усвои зърната кафе, които биват смесени с банани, захарна тръстика и други съставки.

Откривателят му, канадецът Дънкън е категоричен, че това спомага в зърната на кафето да се влеят уникалните земни и плодови аромати.

Той добавя: „Моята теория е, че в червата на слона се осъществява един естествен процес на ферментация. Тази ферментация придава вкуса, който няма да усетите, консумирайки други кафета.”

Що се отнася до високата цена на кафето, Дънкан се шегува, че слоновете са изключително неефективни работници, тъй като изяждат 33 килограма сурови плодове за производството на 1 килограм Black Ivory кафе.

По-голямата част от зърната биват сдъвкани, счупени или изгубени във високата трева, след като са били отделени от слона. Процесът е трудоемък, зърната се събират на ръка и се почистват от съпругите на водачите на слонове. Едва след това, зърната се предават в Банкок за изпичане и приготвяне на гурме напитката.

Дебютната пробна партида от кафето Black Ivory, тежаща 70 килограма е разпродадена много бързо. Дънкън споделя, че съгласно проучванията се очаква през 2013 г. да бъдат продадено шест пъти по-голямо количество, доставяйки го на клиенти, които са сравнително заможни, притежаващи авантюризъм и приключенски дух.

А ето и списък с останалите 5 вида кафе, които в момента са най-скъпи в света.

Кафе „Kopi Luwak“

Копи лювак до скоро беше най-скъпото кафе в света, което расте само на о.Суматра, Индонезия. Думата „Kopi“ на индонезийски означава кафе, а „Luwak“ е диво животно, което яде червените кафе плодове. Най-интересният аспект е при добива на кафето е, че организмът на животното лювак не е в състояние да усвои зърната на тези плодове, поради което ги отделят, чрез фекалиите. Екскрементите са покрити с пулпа на плодовете, който покрива зърната на това луксозно кафе. Зърната се събират и обработват за направата на това скъпо кафе, притежаващо богат и силен аромат. Кафето Копи лювак се търгува между 120 и 600 щатски долара за килограм.

Кафе „La Esmeralda“

Това е третото най-скъпо кафе в света и е много рядко срещано. Познато още като „Esmeralda Special“ това изумително кафе има и изумителна цена – 104 долара за 500 грама! Кафето притежава невероятни вкусови качества, дължащи се на интензивната селекция, която е важна, за да се нарече едно кафе удивително. Добива се в специална ферма, където расте под сенките на старо дърво, гуава.

Кафе „St. Helena“

Това кафе се добива на един малък остров, наречен „Св. Елена“ и се предлага в зелен вид. Този вид кафе е уникален, тъй като е единственият вид познат като Green Tipped Bourbon Arabica, което представлява кафе на зърна с деликатни и чувствителни характеристики. Изключителените аромати на кафето (карамел и цитрусови плодове) прави пиенето му истинско удоволствие за ценителите на кафето. Кафето Св. Елена струва 79 долара за 500 грама.

Кафе „Fazenda Santa Ines“

Кафето Фразенда Санта Инес струва 50 долара за 500 грама и се добива в Минас Жерайс, Бразилия. Fazenda Santa Ines е много известна бразилска кафе ферма. Там избират кафените зърна на ръка, затова кафето притежава световно известен вкус и качество. Кафето Фразенда Санта Инес има невероятен вкус на карамел и лек аромат на череша.

Кафе „Blue Mountain“

Тозва известно кафе расте по зашеметяващите хълмовете на остров Ямайка, известни като Сините планини. Кафето притежава мек вкус, в който липсва горчивина, това е може би най-доброто кафе в света и струва 49 долара за 500 грама, но определено си заслужава.