Как да се държим правилно в гурме ресторант

15
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Спонтанност, съчетана с правила

Според екипа на ресторант Вила Марциана едно от най-ценните качества на българина е неговата непосредственост. Способността му да общува с различни хора, без да ги дискриминира заради социалния им статус е изключително ценна и рядка. Тя не бива да се губи! В допълнение към това българинът рядко обръща особено голямо внимание на нормите и условностите. Екипът на ресторант Вила Марциана обаче също смята, че правилата са нещо прекрасно, когато са смислени. В изисканите гурме ресторанти освободеността, креативността и спонтанността са на почит, но за да бъде постигната пълна наслада на сетивата е необходимо гостите да се придържат и към определени правила. Подборът на приборите, начинът на сядане, гардеробът и височината на гласа при говоренето са все фактори, които допринасят съществено за насладата. Екипът на ресторант Вила Марциана се убеди чрез опита си в изискани заведения в Европа и света, че спазването на норми е предпоставка за отличното изживяване. Ето основните неща, които посетителите на гурме ресторантите е хубаво да имат предвид, за да бъде изживяването вълшебно от началото до края.

Кой влиза първи в ресторанта

Обикновено на изискани вечери само един от гостите на ресторанта заплаща сметката. Влизайки първи, той дава знак и на домакините за своето намерение.

Гардеробът

Очарованието както на класически, така и на съвременно обзаведените гурме ресторанти е до голяма степен в техния интериор. Насладата, която изживяват гостите представлява идеална комбинация от вкус, аромат, звуци и визия. Жалко е да бъде нарушавана подобна хармония с якета и палта, закачени по седалките на столовете и/или със звуци на мобилни телефони.

Познати и приятели, случайно срещнати в ресторанта

Ако в ресторанта, който посещавате срещнете по случайност познати и приятели  е добре да ги поздравите единствено с кимване. В противен случай ще създадете суматоха, която може да притесни останалите и да им развали вечерта. В някои гурме ресторанти в западна Европа за прекалено шумни прояви се забранява повторен достъп. Едва ли е далеч времето, когато ценителите на прекрасната обстановка във Варна ще пожелаят това да се случва и у нас.

Препоръчайте ценовите рамки

Съществува фин начин да се загатне цената, която гостът, за чиято сметка е вечерята, намира за приемливо да заплати. Обикновено той първи заявява, какво би желал да поръча и по този начин задава рамката, в която да направят избора си и всички останали. В гурме ресторантите, предлагащи многостепенно меню, което се поръчва предварително, тази уговорка важи по-скоро за избора на вината.

Сигнализирайте чрез приборите, че може да бъде отсервирано

При многостепенни менюта е хубаво гостите да постигнат хармония. Темпото, с което се хранят всички трябва да е горе долу еднакво, защото едно от най-красивите неща по време на гурме вечерите е именно синхронизираното поднасяне на отделните ястия на двама до трима госта едновременно (при определени случаи и на повече). Бихте могли да поставите ножа спрямо вилицата си в такава позиция върху чинията, че заедно те да сочат както стрелките на часовник в седем и двадесет.  По този начин останалите гости на масата и сервитьорите ще знаят, че вече сте привършили съответното ястие.

Заплащането на сметката

Ако наистина желаете да заплатите цялата цена на вечерята, то можете да го направите незабелязано на път до тоалетната. Останалите гости ще научат за това, когато попитат обслужването за сметката.