Община Варна цака държавата с по-висок данък за резиденция „Евксиноград” – Новини – DailyVarna

1
Добави коментар
MayaIVVV
MayaIVVV

Много е интересно как Министерския съвет ще реагира на новото зониране за данък сгради и такса смет във Варна, особено в местността Евксиноград, където е собственик на едноименната резиденция. Отправил съм питане до Министерския съвет и очаквам отговора на компетентните отдели, коментира адвокат Константин Парчев в свое писмо до медиите.

Според юристът решението за новото зониране на Варна е пълен абсурд. По същество то ще доведе до повишаване на местните данъци и такси. Определени среди в Общинския съвет във Варна правят опити спекулативно да правят корекции в параметрите залегнали в бюджета, посредством палиативни мерки. Според адвокат Парчев това решение следва да се ревизира, тъй като община Варна не е в състояние да предостави съответните административни услуги, които възмездно дължи на гражданите си – инфраструктура, канализация, извозване на битова смет и прочие.

Решението е взето „на тъмно”, без предварително обществено обсъждане, без ясно посочени критерии за това как и в какви срокове набираните средства ще бъдат влагани в изпълнение задълженията на общината.

Процесуалните нарушения на АПК са повече от очевидни, тъй като говорим за общ нормативен акт. Гражданите, според адвокат Парчев, следва да са спокойни, тъй като „топката” е в общината – при евентуално неплащане на местния данък и таксите смет, дори и след извършване на ревизия на задължените лица, те могат да обжалват ревизионните актове, а общината трудно би доказала как точно е изпълнила задълженията си по предоставянето на съответната административна услуга.

И сега пред Административния съд – Варна, има висящи подобни спорове, особено за районите с т.нар. организирано сметосъбиране, като Западна промишлена зона, търговци, собственици на обекти имат сключени договори със сметоизвозващи фирми, тъй като въпреки, че община е длъжна да им извозва сметта, защото хората плащат за тази услуга, тя не го прави.