„Умните“ цветове у дома

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Сигурно сте чували, че цветовете могат да повлияят на настроението ви. Те оказват ефект и върху вашата енергия, продуктивност, дори амбиция – всички необходими компоненти на креативността.

За да ги стимулирате, май е време да помислите за ремонт у дома. Боядисайте стените и изберете обзавеждане в някой от „умните“ цветове, за които ще ви разкажем в настоящия материал.

Оранжево небето, оранжево морето Оранжевият цвят стимулира мозъчната активност, като увеличава притока на кислород към мозъка и ви кара да се чувствате ободрени и заредени с енергия. Ако работите по проект с ваш колега например, увеличавате възможността си да го завършите отлично, защото оранжевото подобрява и социалната интеграция.

Избягвайте обаче наситените нюанси, ако по природа сте хиперактивни и лесно избухливи. В такъв случай опитайте по-меки хрумвания, като мандаринено, портокалово или тиква. Можете да заложите на акценти в дома: възглавници, сувенири или отделни участъци от стените. Също така ви съветваме да не боядисвате кухнята си в подобен цвят, защото ще ви кара да се чувствате по-гладни.

Пате, пате, пате, патенце, жълтоклюно патенце И жълтият цвят стимулира мозъчната активност. Помага ви да активирате паметта си, да засилите концентрацията и в малки дози да увеличи креативността. Това е идеален нюанс за стая, в която се учи или работи. Затова, ако нямате собствен кабинет у дома, можете да изпробвате жълтата сила в стаята на вашето дете.

Цветът се комбинира отлично с по-тъмни или неутрални цветове. Доверете се на нюанси, напомнящи лимон, масло, царевица или нарцис.

Нещо ново, нещо старо, нещо синьо Бледосиният цвят е популярен за класните стаи, особено в Щатите, защото стимулира продуктивността, интуицията и креативното мислене. Има успокояващ ефект, забавя метаболизма и потиска апетита.

Синьото е перфектният цвят за концентрация на хиперактивните от вас, или пък за онези, които лесно се разсейват. Ако сте улегнали по природа, изберете по-наситени нюанси, които да разпределите като акценти в стаята, която сте решили да декорирате по морските стандарти.

Бяла тишина Освен ако не сте писатели, не ви препоръчваме да обзавеждате дома си изцяло в бялата гама. Цветът стимулира мисленето, но най-често се свързва със сантименталност и носталгия. Освен това, невинният цвят помага за „изчистването“ на мозъка от всякакви неясноти и препятствия.

Мебели, черни като абанос Изцяло черна стая не се вписва в представите ни за уют и спокойствие. Но когато става въпрос за акценти, можем да променим гледната си точка.

На някои хора мрачната боя им действа стимулиращо за мозъка и ги кара да се чувстват по-професионално ангажирани. На други обаче действа изцяло депресиращо. За да проверите от кои сте, заложете на малки детайли в дома си и вижте какво влияние ще окажат върху психическото ви състояние.

50 нюанса сиво Или само един – изборът е ваш. Цветът не притежава сила да стимулира креативността, но пък се асоциира с мъдрост. Неговото качество е да повишава действието на останалите нюанси.

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!