Вдъхновителите Долче и Габана

14
Добави коментар
did90
did90

Долче и Габана са сред виртуозите в съвременната мода. Дръзки и различни, Доменико Долче и Стефано Габана улавят свободния дух на младите и го опитомяват в колекциите си. Марката “Долче и Габана” е символ на нестандартна елегантност.

Кои са Долче и Габана?

Доменико Долче е роден на 13 септември 1958 г. в Полици Дженероса – малко селище, близо до Палермо, Италия, а Стефано Габана – на 14 ноември 1962 г. във Венеция, Италия. Доменико Долче е от “модно” семейство – баща му е шивач, а впоследствие става собственик на малка фабрика за дрехи, където чиракува и младият Долче. Майка му също е част от семейния моден бизнес. Стефано Габана няма модно образование, а завършва графичен дизайн.

Двамата се срещат през 1980 г в ателие в Милано, където работят като асистенти. Две години по-късно създават дизайнерски тандем, който прераства в световноизвестната модна къща “Долче и Габана”.

Първата им дамска колекция излиза през 1985 г. и веднага спечелва младите на тяхна страна, а година по-късно е открит и първият им магазин. 1989 г. също е много успешна за Долче и Габана, тъй като пускат колекции бельо и бански костюми, както и първата си мъжка колекция.

Популярната младежка линия на италианския тандем “D&G” е лансирана през 1994 г. На следващата година се появяват и собствените им колекции слънчеви очила. На засилен потребителски интерес се радват и парфюмите на Долче и Габана.

Тази година излиза първата серия козметични продукти с логото “Долче и Габана”, чието рекламно лице е актрисата Скарлет Йохансон.

Различната сексуална ориентация на двамата отдавна се възприема нормално от публиката. Дори дълго време имаше силен интерес към причината за разрушаването на дългогодишната им интимна връзка през 2005 г.

Най-вероятно разривът в отношенията им се дължи на желанието на Стефано Габана да има свой, биологичен наследник, което не срещна разбиране у по-освободения в това отношение Доменико Долче. След раздялата им в живота се появяват съмнения дали ще се задържи творческият им тандем.

Няколко години по-късно, вече може да сме сигурни, че съмненията са безпочвени и модният дует Долче и Габана ще продължи да ни вдъхновява с колекциите си. И не само с тях. Световноизвестните дизайнери ще се появят и на големия екран, при това в смелата роля на свещеници. Всичко това ще се случи в мюзикъла “Девет”, който трябва да се завърти по екраните през ноември.

Долче и Габана в модната индустрия

Долче и Габана е най-успешният тандем в модната индустрия.
Модата на Долче и Габана е едновременно комерсиална, но и близка до ценностната система на младото поколение.
Ключовите думи в творчеството на Долче и Габана са: новаторство, дързост, сексапил, небрежност, романтика, свежест, удобство, чувственост и високо качество.
Дизайнерският дует Долче и Габана изминава дълъг път от 80-те години до днес, но успява да балансира между младежките субкултури и ъндърграунд влиянията, аристократизма и футуризма, агресивността и романтиката.
Звездите обожават Долче и Габана: Мадона, Кайли Миноуг, Деми Мур, Моника Белучи, Стинг, Никол Кидман, Виктория Бекъм и Парис Хилтън, са малка част от известните почитатели на марката.

 

Долче и Габана за модата и за себе сиКои модели представят същността ви като дизайнери? Рокля с корсет. Раиран костюм. Шапка в сицилиански стил. Секси топ. Как бихте описали работата си? Работата ни е най-прекрасното нещо в света! Много е вълнуваща, никога не е скучна, позволява ни да изразим нашата креативност. Какво ви вдъхновява? Вдъхновяваме се от ежедневието, от света и хората около нас. Освен това има ключови елементи, които са незчерпаеми източници на вдъхновение за нас и са свързани с нашата идентичност като дизайнери: Средиземноморието, Сицилия, бялото и черното, филмите от италианския неореализъм. Кой оказва най-голямо влияние в кариерата ти? Със сигурност Мадона, защото тя е наша муза и икона със силната си индивидуалност. Кое е по-важно във вашата работа: процесът или продуктът? И двата са от значение. Въпреки че крайният продукт дава повече удовлетворение, защото щом го зърнеш, забравяш всички трудности около създаването му.  Дизайнът създава ли ви неприятности и ако е така, какво ви кара да продължите? Ние обичаме работата си – тя е нашата страст, нашият живот. Да създаваме дрехи е забавление за нас, непрекъснато предизвикателство, но и начин да изразим себе си. Какво е вашето определение за красотата? Красотата идва отвътре. Красотата е живот. Красотата е любов. Каква е вашата философия? Винаги да бъдем себе си и верни на принципите си.

 

 

 

 

 

Колекция на Долче и Габана за сезон пролет/лято 2009
През сезон пролет/лято 2009 Долче и Габана са се посветили предимно на райето във всичките му форми. Притегателната сила е в краката – мрежести чорапогащници и високи платформи привличат вниманието към тази част от женското тяло.

  

Колекция на Долче и Габана за сезон есен/зима 2009-2010
С какво ще ни изненада дизайнерският тандем през сезон есен/зима 2009-2010? Вижте сами:

 

 

11.03.2009/Биляна Божилова