Каква риба да си купим, голяма или малка?

8
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 5.00 от 5)

Днес можем да си купим много видове риба и на вкус и според джоба. Но стойността на рибата от гледна точка на здравето не се измерва в пари, а по богатството на необходимите за организма елементи.

В мазните риби – пъстърва, сьомга, скумрия, риба тон, херингата, сардините се съдържат вещества, които помагат за предотвратяване на сърдечните заболявания. Тази риба е незаменима за язваджии, тъй като се усвоява много по-добре, отколкото постното говеждо месо, дори и от диетичното птиче месо.

Мазни риби не трябва да ядат тези, които страдат от заболявания на черния дроб и панкреаса.

Месото на бялата риба – костур, треска и др. – е богато на протеини, калий, калций, натрий, магнезий, витамини от група В и йод. Тези видове риби са идеални за диетично хранене и са особено полезни за тези, които страдат от затлъстяване, нарушения на щитовидната жлеза, гастрит и колит.

При гастрити и колити, както и заболявания на щитовидната жлеза, при храносмилателни нарушения, избягвайте солена, пушена, маринована риба.

Любителите на рибни консерви (сардина и цаца), трябва да знаят, че те водят до „аристократичното” заболяване – подагра. Поради това, злоупотребата с рибни консерви, особено при възрастни хора е неуместна.

Месото от всякакви видове риба е необходимо за храненето на клетките на мозъка. Консумацията на морските видове риба укрепва имунитета. Особено полезно е рибното меню за жителите на високопланинските райони.

ПредишнаНа гости при пчелитеСледващаРастителното масло