Риба на фурна

14
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна информира!   

БЪЛГАРСКА КУХНЯ – ЯСТИЯ С РИБА

Рибата и морските дарове имат дълга традиция в българската национална кухня. Поради директния си излаз на Черно море, България може да се похвали с богата рибна кулинария, изобилстваща от рибни специалитети, както и с разнообразни сладководни риби: печени, пържени, осолени, мариновани, сушени, пушени, рибни супи и др. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна представя някой типични за българската национална кухня ястия с риби и други морски продукти.

БЯЛА РИБА ПЛАКИЯ СЪС ЗАЛИВКА Бялата риба със заливка е традиционен български специалитет, който се приготвя от бяла риба, лук, чесън, моркови, олио, яйца, кисело мляко, брашно, лимон и подправки (сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, бахар). Рибата се нарязва на парчета, посолява се и се залива с прясно изцеден лимонов сок, и така престоява един час в хладилник. Лука и морковите се нарязват и се запържват в сгорещена мазнина, като се овкусяват с черен пипер, дафинов лист, бахар, сол и нарязания на ситно чесън. Преди зеленчуците да се прехвърлят в тава, се долива малко топла вода. Парчетата бяла риба се подреждат върху зеленчуците и всичко се пече в предварително загрята умерена фурна. Малко преди ястието да е готово опечено, се разбива яйце с кисело мляко и брашно, и с тази смес се залива запечената риба, която се допича докато заливката получи златист загар. Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна съветва да поднесете бялата риба плакия със заливка леко охладена и украсена с див лук.

РИБАРСКИ ГЮВЕЧ Гювечът, както и всички ястия, приготвени в глинени съдове, са неразделна част от традиционната българска кухня. Рибарският гювеч се приготвя от почистена и нарязана нетлъста морска риба, нарязан на ивици стар лук, обелени и нарязани на ситно домати, глава целина, моркови, нарязан на ситно чесън, олио, лимон на резени, галета, бяло вино и подправки (бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус). Зеленчуците се подреждат в порцеланов или глинен съд. Рибата се осолява, поставя се върху зеленчуците и се закрива с лимонови резенчета. След това се намазва се с олио и се поръсва с галета. Рибарският гювеч се пече около половин час на умерена фурна (180°). Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна допълва, че за зарлика от повечето рибни ястия, рибарският гювеч се сервира студен.

РИБА С МАСЛИНИ НА ФУРНА Ястието от риба заедно с маслини, опечено в тава на фурна, се приготвя от рибно филе, зехтин, черни маслини без костилки, кромид лук, консервирани домати, ситно нарязан магданоз, сол, смлян черен пипер и лимонови резени. Ситно нарязаният лук се запържва за 2-3 минути в тиган със сгорещен зехтин, след което се прибавят консервираните домати, предварително нарязани на кубчета. Сосът се подправя със сол и черен пипер на вкус и се оставя да заври, след което се прибавят маслините. Готовата смес се разбърква и се изсипва в тава за печене, а отгоре се поставят рибните филета. Ястието се пече 15-18 минути на фурна, предварително загрята на 200 С, като тавата се оставя непокрита. След като е опечена, рибата с маслини и домати се поръсва с магданоз. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна допълва, че това ястие, както и повечето рибни специалитети, обикновено се поднася с лимонови резени.

Сайтът на Ресторанти Варна/Заведения Варна Ви препоръчва да се запознаете подробно със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми.