Предложиха да отпадне доживотният затвор

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Комисията по помилването препоръча да отпадне наказанието „доживотен затвор без право на замяна“ и да бъде преосмислен регламентът за здравните грижи за осъдените на най-тежкото наказание. Това е включено в годишния доклад, който вицепрезидентът Маргарита Попова ще изпрати на главния прокурор и на изпълнителната власт, предаде БНР.

В доклада на комисията са очертани препоръки към законодателните политики, дейността на съдебната власт, превенцията на престъпността и ресоциализацията на осъдените. Неблагоприятно се отразява липсата на криминологична експертиза, липсват подробни официални данни за динамиката на престъпността, нараства тежестта на налаганите наказания на фона на бедните мотиви за това. Няма политика за ресоциализация на осъдените след освобождаване от затвора, се посочва в доклада.

За една година Комисията по помилването към президента е разгледала 990 молби. По три от тях има положително становище. Помилван е 38-годишен мъж, осъден на две години за кражба на вещи. Здравословното му състояние е тежко. Комисията е намалила наказанието в два от случаите. 43-годишен мъж, осъден за убийството на майката на третото си дете, изтърпял 7 години от наказанието е помилван частично с една година от остатъка на наказанието. Вицепрезидентът Маргарита Попова е уважила молбата на 58-годишен, осъден на смърт през 1990 година. По-късно наказанието му е заменено с „доживотен затвор без право на замяна“. 18 от общо 22 години в затвора мъжът е бил в изолация при специален режим. Попова се срещнала лично с осъдения, преди да подпише за замяна на най-тежката присъда:

„Беше разговор, който аз никога няма да забравя през живота си. Преди двайсет и толкова години казахме, че смъртното наказание не може да съществува. Сега идва ред да видим ние самите можем ли да се коригираме и да мислим още напред след отмяната на смъртното наказание – какво да правим с огледалния образ на смъртното наказание – доживотния затвор без замяна?”