Пирин е туристическа дестинация именно заради уникалната си природа

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Национален парк „Пирин“ представлява уникална екосистема и именно заради неповторимата си природа е интересна дестинация за туризъм. Важно за България е НП Пирин да се запази именно такъв и точно това ще привлича хора от цял свят, а не самите ски-писти с дължината на трасетата си.

„Услугите на масовия туризъм са на най-ниските рафтове на предложенията за пътуване и туризъм по света“, заявиха представители на Фондация „Информация и природозащита” и експерти по туризъм, биоразнообразие и опазване на околната среда по време на пресконференция тази сутрин. Сред тях сагл.ас. д-р Елка Дограмаджиева и доц. д-р Асен Асенов от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; доц. д-р Росен Цонев от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, както и екипът на Фондация „Информация и природозащита”.

Доломитите в Италия са сочени като пример за икономическо развитие, без да се вреди на природата

Името на България влезе в списъците на световните ски курорти редом с елитни дестинации в Австрия, Швейцария и др. Ние обаче се отличаваме от тях значително, подчертаха учените. Ако искаме да се конкурираме с тези курорти на база ски-оборудване, дължини на трасетата и други удобства за скиорите, трудно можем да успеем – с огромната си площ и традиции в зимниет спортове Апийските ски-центрове всякога ще са по-сериозни от българските; това, което обаче ни прави уникални и интересни, е точно уникалната природа в НП Пирин, казват учените. Именно с това ние в момента конкурираме големите ски курорти.

България може и трябва да търси икономическото измерение на това природно богатство, но без да го унищожава, подчертаха еколозите. Със сигурност има начин симбиозата да се постигне и световната практика има примери за това. Учените посочиха зоната на Доломитите в Италия, където ски-туризмът също е добре развит.

НП „Пирин“ е обект на Световното природно наследство на Юнеско, посочиха още учените. Той е един от двата обекта на Световното природно наследство на Юнеско в България, заедно с резервата „Сребърна“. Преди години „Сребърна“ беше включен в списъка на обектите на Световното природно наследство на Юнеско, които са под заплаха. Дошло ли е сега време и НП Пирин да бъде включен в списъка на обектите на Световното природно наследство на Юнеско, които са под заплаха?

Пирин е център на развитие на уникални растителни видове, затова всяко бъдеще решение какви дейности да се развиват там трябв да са добре обосновани от научна гледна точка, а за всяко действие да се поема персонална отговорност, призоваха още от фондацията. В момента има действащи планове за управлението на природните паркове в страната, които почиват на сериозни научни анализи на специалистите по флора и фауна. Ние просто трябва да ги слдеваме, да не отстъпваме от тях, настояват учените.