Какво да не казвате на бременна жена

1
Добави коментар
Sportuvaibg
Sportuvaibg

Прочитания: 423

25.01.2013 15:01
по статията работи: Александра Цанкова

Очакването на дете е едно от най-хубавите и вълнуващи неща, случващи се в живота на жената. Известно е, че бременността действа по емоционален начин на представителките на нежния пол и общуването с тях през дългите 9 месеца трябва да протича по по-предпазлив начин. Ето няколко полезни съвета какво да не казвате на бременната жена, за да не си навлечете главоболия.

 

„Сякаш всеки момент ще се пръснеш“. Това, и без друго неподходящо изказване, в ушите на бременната жена звучи така: „Изглеждаш като кит!“ Когато хормоните бушуват, а бъдещата майка едва се побира в дрехите за бременни, от изключително значение е да не казвате тези думи.

„Отделяй повече време за сън“. Превод: „Никога повече няма да можеш да спиш“. Макар да са наясно, че безсънните нощи ще се превърнат в често срещано явление, бременните не искат да чуват това… поне докато липсата на сън не стане факт.

 

„Отделяй повече време за себе си, докато още можеш“ или в превод: „Никога повече няма да имаш свободно време, след като бебето се роди“. Не са малко примерите на майки, съчетаващи успешна кариера с правилно отглеждане на деца, нито пък са рядкост тези, които покрай гледането на новороденото намират време за книги, филми и почивка. Въпреки това – подбирайте думите си.

„Вие планирате да кърмите, нали?“, а чуто през ушите на жена, очакваща дете: „Вие ще сте една ужасна майка, ако не кърмите бебето си!“. Истината е, че начинът, по който майката ще реши да храни детето си е личен избор и тя най-добре знае кое е подходящо за нея и нейното бебе. Така че, спестете си това изказване.

„О, сигурно си била гладна“. Превод: „Току що изяде храната на цял войнишки полк“. С коментари, относно храната, която е изяла бременна жена, си гарантирате незабавен червен картон. Имайте предвид, че бъдещата майка изпитва глад през по-голямата част от денонощието, което е напълно нормално. Така че, когато тя се храни – радвайте се и не коментирайте.

„Ей, гледайте, бременна!“. Това изречение достига до бъдещата майка като: „Ууу, отвратително!“.  Съветваме ви да си спестите всякакви коментари за физическото състоянието на жената, очакваща дете. Дали краката й са подути или бузите й са зачервени – това не трябва да бъде обсъждано. Кажете й просто, че е красива, защото тя наистина е. Даже за двама!

 

 

Още поучителни и забавни съвети ще намерите във Фейсбук на: www.facebook.com/Sportuvai.bg