Przeglad Sportowy: Николай Пенчев – най-добрата покупка за сезона!

3
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Един от най-големите спортни всекидневници в Полша – Przeglad Sportowy днес излезе с голяма статия посветена на волейболния ни национал Николай Пенчев, който от началото на сезона играе за Ефектор (Киелче).

„Без съмнение българинът Николай Пенчев е най-добрата покупка за сезона за тима ан Ефектор (Киелче). Пенчев и кубинецът Армандо Данхер са най-опасните играчи на Ефектор. Българинът вече има в актива с 166 от началото на сезона (б.р. 31 точки при победата над шампиона Асеко Ресовия (Жешув) с 3:2 в последния кръг)“, започва материалът на Мачей Чендер. „21-годишният Пенчев започва кариерата си в родния Пловдив. С националния отбор на България играе в Световната лига през миналата година и на Олимпийските игри в Лондон 2012, където българите заеха 4-ото място и в двата турнира. Той също беше в отбора за Световното първенство през 2010 г. (7-мо място), а година по-късно игра и в Световната лига (5-то място). Все още му липсва медал от голямо първенство“, продължава статията. „В моята страна, хората обичат волейбол. Той е на второ място по популярност след футбола. Много от децата от ранна възраст играят с топката през мрежа поставена, пред блоковете и градинките. Аз започнах да играя волейбола още на 11 години“, спомня си Ники Пенчев.

Талантът на Николай бързо е открит и през миналия сезон той носи екипа на италианския Пиаченца. За него това е било било съвсем ново преживяване, не само от спортен план, но и от кулинарен.

„Не съм много добър готвач, но правя доста добре спагети, ориз с пиле или пиле с картофи. Полската кухня също много ми харесва. Особено коледните ястия, които се приготвят по Коледа тук с гъби. Направо си облизвам пръстите…“, добавя българският посрещач. „Жените в Полша са много красиви и елегантни. Винаги са добре облечени и парфюмирани. Трябва да разочаровам моите фенки обаче, защото вече имам жена на сърцето си. Освен това леко, по-леко започвам да мисля за създаване на семейство. Но това са планове за в бъдещето. Най-голямата ми мечта е: спокойно и любящо семейство. Ето затова обичам да се прибирам в България при всяка възможност“, допълва Пенчев.

Българският национал се е аклиматизирал много бързо в Полша. В свободното си време волейболистът на Ефектор се отдава на хобито си да гледа кино. Гледа и новите филми на DVD: „Филмите са голямо забавление за мен. Най-много ми харесват екшъните, а когато искам да се отпусна и комедиите“.

„Николай е нашето откритие. Той е силата на отбора. Въпреки, че е млад и не толкова опитен той се справя добре с новите предизвикателства. Надявам се, че можем да го задържим за дълго време при нас. Това е напълно възможно да се случи, защото той се чувства много добре в Киелче“, казва треньорът на Ефектор Дариуш Дашкийевич.

„Когато вървя по улицата, фенове често ме поздравят. Това е много готино нещо, което трябва да бъде признато на местните любители на волейбола. Хората тук живеят спорта. Футболистите или хандбалистите от Киелче вероятно са по-популярни, отколкото волейболистите, но един ден може да се изравним с тяха по популярност. Доволен съм, че мога да играя в полската Plus Ligi, която е една от най-добрите в света. Ако успея да се справя тук, това означава, че си е струвало идването ми“, завършва Ники Пенчев, който признава, че още от първия ден се е сприятелил с Армандо Данхер.

Това е Николай ПЕНЧЕВ Клуб: Ефектор, Киелче (Полша) Пост: посрещач Възраст: 21 години Височина: 196 см Тегло: 86 кг Височина на атака: 341 см Блок: 320 см Предишни клубове: Копра Пиаченца (Италия), Пирин Балканстрой, Виктория Волей