Да преборим стреса с йога

4
Добави коментар

Йога е философия, чрез която можем да достигнем пълно себеосъзнаване и същевременно да се радваме на спокоен и здравословен начин на живот.

Нервност, безсъние, преумора, напрежение – сиптоми, че имате нужда от промяна в начина си на живот. Решението не е да премахнем източника им, а да научим тялото и ума си да бъдат в хармония със заобикалящата ни среда.

Йога е философия, чрез която можем да достигнем пълно себеосъзнаване и същевременно да се радваме на спокоен и здравословен начин на живот. Но защо йога е за всеки? Напълно погрешни са представите, че йога може да се практикува единствено от много гъквави хора, дори самата дума йога се използва като синоним за човек, който е много пластичен. Всъщност, няма никакви граници за желаещите да практикуват – без значение пол, възраст, килограми, еластичност, физическа активност.

Със сигурност много от вас са се замисляли да започнат да се занимават с йога, но са си казвали: „Срам ме е, всички в залата са много добри, няма да се впиша, ще ми се смеят, и т.н.”. Истината е, че йога не е просто тренировка, както например във фитнес залата . От друга страна, навсякъде има курсове за начинаещи, като само за няколко седмици, всички сложни на пръв поглед упражнения ще станат напълно достъпни за вас.

Смисълът на йога не е да се научим да си сложим крака зад главата или да правим други сложни пози, а да достигнем до най-дълбоката точка от своето съзнание, за да разберем по-добре самите себе си, да осъзнаем какво искаме от живота и да достигнем вътрешен мир.

Редовното практикуване на йога ще уравновеси процесите в тялото, като много здравословни проблеми ще бъдат облекчени или напълно ликвидирани. Изследванията показват, че йога действа много добре на хора с високо кръвно налягане, проблеми с нервната система, гръбначни изкривявания, пречистване от натрупалите се токсини в тялото, засилване на имунитета.

За да постигнем всичко това, трябва да следваме няколко отправни точки:
– Правилно изпълнение на позите, още наричани асани. За целта, винаги посещавайте квалифицирани инструктори. Това ще ви предпази и от контузии
– Правилно дишане – спомага за нормалното протичне на процесите в тялото
– Релаксация – пълно отпускане на тялото и освобождаване на ума от всички странични мисли
– Правилно хранене
– Позитивно мислене – до тази точка се достига може би най-трудно. Необходимо е достигането на вътрешен мир и хармония с целия свят.

Йога е за всеки, който иска да се почувства пълен с енергия, в добра форма и по-щастлив.