Лимонадената фабрика: „Хензел и Гретел”: Отмъщението никога не е било толкова смешно

1
Добави коментар
Rosho
Rosho

Миналата седмица по това време дадох шанс на ужаса „Мама“, който вече е фаворит в бокс-офиса. След края на прожекцията можех да се обзаложа, че едва ли някога ще гледам по-смешен ужас. Обаче вчера видях „Хензел и Гретел – ловци на вещици“ в IMAX 3D и размислих. Смях се неприлично много на филм, в който прехвърчащата кръв и карантия е поне сто кила повече от общия праг на търпимост.

Жанрово заглавието попада в категориите фентъзи, приключенски, екшън и ужас. Почти се съгласих, макар че личното ми описание е далеч по-лаконично и изчерпателно – кървава комедия на абсурда.

По-трудно ми е да определя целевата аудитория. Сцените са твърде натуралистични за деца и твърде нелепи за възрастни. Излиза, че би им се радвал само ако бягаш от два часа математика и трябва да убиеш 88 минути. За това – става.

На върха на пръстите ми е да издам няколкото интересни хрумки в историята. Няма да го направя, единствено защото те ще ти станат ясни до половин час след началото. Чак тогава, но само при положение, че влезеш по-късно. Всички изненади във филма лъсват непростимо бързо и към средата ти остава само да следиш дали си прав.

Паралелът с приказната основа на филма е сведен до що-годе приличен минимум. Краткият епизод от робството на децата при злата вещица съдържа няколко брутални удара и приключва направо изпепеляващо. След това обаче екипът на режисьора Томи Уиркола развихря въображението си както може…

Тук е моментът да уточня, че не съм фен на историите тип „алтернативно продължение“, уж базирани на приказки. Мат Деймън и Хийт Леджър се справиха прилично с „Братя Грим“ преди 7 години, но тогава Тери Гилиъм заложи повече на комедията и приказните елементи. Вместо това – Хензел и Гретел час и половина те държат пред дилема: да се смееш ли само, или направо да плачеш от скука. Добре че само толкова.

Визията на филма иначе е доста добра. Създателите очевидно са решили, че при подобен тип продукция ще инвестират главно в картинката. 3D образите са почти реалистични и ненатрапчиви. Зрелищното разчленяване на няколко вещици може инстинктивно да те накара да забършеш чело. Тези кадри отпращат за миг към хорър поредицата „Последен изход“, макар да не са на нейното ниво. А и не претендират.

Тролът-бунтар срещу системата напомня на великана от „Хари Потър“ и мачка глави така, сякаш танцува на гроздобер. Като го споменах – пак ми е на върха на пръстите да ви кажа и как са го кръстили, но ще оставя да усетите сарказма сами. Лично аз долавям лека закачка с конкуренцията отSummit.

Няколко думи и за актьорите:

Джеръми Ренър (Хензел) и Джема Артъртън (Гретел) поотделно се справят доста… хайде, не чак добре, но прилично и забавно. Той не толкова прилично, тя не толкова забавно. Проблемът им, като ги съберат в една сцена, не е, че играят лошо. Чисто визуално обаче много повече им ходи да играят влюбена двойка, отколкото брат и сестра. Иначе влажните погледи и моментите на близост изглеждат доста нередни. Меко казано. Това наблюдение, разбира се, е субективно, но не е само мое. Поне три пъти Хензел зяпаше Гретел така, сякаш е на крачка да я награби. Може би е елемент от ужаса. Дано.

Похвали за Фамке Янсен като злата вещица Мюриъл, която изглежда по-впечатляващо в ролята си на злодей, отколкото предните двама като спасители. На фона на общата посредственост, която владее лентата, увереността и стила на Янсен я карат да изпъкне. Лекичко.

Накрая два реда за единствения наистина свеж, забавен и (относително) оригинален герой в историята. Бен (Томас Ман) е нещо средно между фанатичен фен на двойката ловци на вещици, журналист на свободна практика и пишман младши следовател. Очевидната идея на присъствието му е да разведрява обстановката. Това се налага тогава, когато напуканите лица на вещиците и нескопосаните опити на Джеръми Ренър да изглежда сериозно в архаично-футуристичните си доспехи дойдат в повече.

За баланс – бялата вещица във филма се казва Мина. В ролята е финландката Pihla Viitala, чието име няма да преведа главно от неудобство, че изобщо не я познавам. Най-важната й задача е да разкрие на порасналия Ханс тайната, че има и добри магии. Сред останалите й не много задачи е да излекува раните му и да му разкрие едни други тайни, докато се къпят заедно в реката.

„Хензел и Гретел – ловци на вещици“ 3D става за гледане. Освен това забавлява доста, ако успеете да оцените абсурда. Няма да казвам кое е абсурдното, защото ще трябва да издам много. За по-любопитните – 3 насочващи въпроса:

Какъв може да станеш ако ядеш много сладко? Вещиците се събират по време на…? Магиите им няма да ти действат ако си…?

Личната ми оценка за филма е почти подарено 6/10, главно заради визията. Ако тръгнете да го гледате – нека е с приятели, за да ви е весело.

Премиера в България: 25.01.2013 в 3D и IMAX 3D (Hansel and Gretel: Witch Hunters / Форум Филм България / Paramount Pictures)

ПС: Преди медиапрожекцията на „Хензел и Гретел – ловци на вещици“ беше излъчен ексклузивен четириминутен откъс от предстоящата втора част на G.I. JOE: „Ответен удар“. Зрелищните кадри представят ключова за историята битка. Продължението тръгва по екраните в края на март и със сигурност ще впечатли феновете на жанра.