Кофти, но факт. Всички герои от „Мечо Пух“ имат психични разстройства.

20
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

Група канадски експерти в областта на психологията анализирала характерите и поведението на героите от една от най-популярните детски книги (и анимации) в света. Оказало се, че всички те всъщност не са толкова мили, забавни и безгрижни, както изглеждат  в невинните детски очи, а имат своите сериозни психически проблеми.

 

Неспокойният Тигър например страда от ярко изразен Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (на английски Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD), заради който не може за миг да стои спокоен и постоянно се опитва да привлече вниманието на околните.

 

Проблемът на Прасчо се състои в патологическа безпричинна тревога и страх, което си е доста тревожно разстройство. За това свидетелства, както срамежливият и нервен характер на свинята, така и маниерите му на поведение: недоверчив, със симптоми на тремор и постоянно опитващ се да се скрие от страшния свят.

 

Зайо е типичният патологичен педант. Или както описват психолозите неговото разстройство: „Тревожно недоверие, страх от мръсници, страх от крадци, мошеници, свръхакуратност, свръхпедантичност, перфекционизъм, угризения на съвестта.“ Познахте ли нашия герой?

 

Бухалът има всички симптоми на ОКР – обсесивно-компулсивно разстройство: мнителна личност, склонна към редки решителни действия, които веднага се забелязват на фона на уж привидното спокойствие.

 

Диагнозата на Йори може да бъде поставена и от непрофесионалист: хронична депресия, характеризираща се със занижен външен вид, бавна реч, меланхолия и неизбежен песимизъм – все симптоми, добре познати на всеки, страдал някога от депресия.

 

Тъжната истина за Мечо Пух е, че според психолозите той е наркоман със сериозна психична зависимост към мед. Медът е център на неговото съществуване, а Пух е истински щастлив само когато го има. Когато няма от пчелния продукт, всичките му мисли за заети само с това как да си набави. При това, като истински наркоман, Пух е много изобретателен в битката за мед, докато във всички други сфери на живота е глуповатичък и слабо заинтересован.

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари