Анхиало е бил центърът на въстанието на Асен и Петър, довело до възстановяването на Българската държава

1
Добави коментар
varna.moreto.1
varna.moreto.1

Два изключително ценни за историческата наука оловни печата, открити преди дни при археологически разкопки пред портите на Созопол, са свързани с историята на древно Анхиало. Според историка Божидар Димитров това са печати, които са скрепявали писма, укази и постановления на древни високостоящи в държавната или в църковната йерархия личности. В интервю пред БНТ проф. Димитров разказва, че печатите са от 12 век, като за по-големия печат, на който ясно личи ликът на Свети Димитър историкът предполага, че много висш военачалник е получил тук заповед, скрепена с този печат или той е изпратил заповед до някого.

„Това е времето, когато по южното Черноморие е избухнало въстанието, което е довело до възстановяването на Българската държава от Асен и Петър. Малко хора знаят, че въстанието е избухнало именно в този край, в Странджа, а Асен и Петър са се присъединили и са го възглавили в Търново, когато са били поканени от въстаниците. И центърът на това въстание е бил град Анхиало, т.е. Поморие”, казва директорът на Националния исторически музей.
„Подобни печати излизат много рядко, а текстовете под тях дават възможност на науката да надникне много повече, отколкото керамиката или други, неговорещи със свой език предмети”, казва още Божидар Димитров