Търновски фермер ще произвежда ток от оборски тор

2
Добави коментар
piffka0310
piffka0310

Предприемчив жител на великотърновското село Паскалевец обещава да захранва цялото село с ток, произведен от кравешка тор, предава националната телевизия.

Георги Братванов отглежда над 100 крави, като е успял да пренесе у нас германския модел за произвеждане на електроенергия. Фермерът показа пред телевизията схемата на инсталацията и обясни как ще функционира.

Идеята на Георги хрумнала в желанието му да печели повече от труда си във фермата. И тъй като изкупната цена на млякото у нас е изключително ниска, той започнал да търси алтернативни начини. За изобретението на своите колеги разбрал, когато отишъл в Германия. Зарадвал се на идеята, защото биоинсталацията има добра възвръщаемост и произвежда електричество от животинска тор.

„Торът от животните, съвсем пресен, всеки ден се напълва в, образно казано, един голям варел, който е разположен извън животновъдната ферма, и там започват процеси на затопляне, загряване и разбъркване, при което се произвежда метан – газ, който служи за гориво за произвеждане на електроенергия, чрез електродвигател.”

Георги е много амбициран и вярва, че идеята има голямо бъдеще и ще го прочуе като производител на „зелена енергия”.

„Инвестицията не е малка, но е много бързо възвръщаема, тъй като е възможно да се продава електроенергията директно на електроразпределителното дружество на добра изкупна цена и те са длъжни да изкупуват „зелената енергия” в България”, коментира Братванов.

Въпреки че идеята му е само на хартия, цялото село вече чака „зелената енергия”, произведена от младия фермер.

„Приветстваме идеята на г-н Георги Братванов. Много е хубаво, че за собствени нужди и за нуждите на селото ще се произвежда ток.” – коментира Мирослав Димитров – кметски наместник с. Паскалевец.

Модерната инсталацията на Георги ще му позволи да продава не само „зелена енергия”, но и биотор. Предприемчивият мъж се надява с успешната си бизнес идея да запали и други фермери в цялата страна.

Етикети:
, , ,