Моника Бийчър: Ще отворим всички процедури до март

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

До края на месец март ще отворим всички нови процедури, така че до края на 2013 година да бъде договорен целият бюджет по Оперативна програма „Административен капацитет”, след което ще се концентрираме върху мониторинга и отчитането по проектите. Това каза ръководителят на Управляващия орган на ОПАК Моника Димитрова-Бийчър при откриването на информационния ден по новата процедура за общините. Тя припомни, че до момента са договорени близо 77% и са изплатени почти 40% от средствата по програмата. На форума присъстваха близо 50 представители на местната администрация.

Ръководителят на УО посъветва кандидатите да бъдат максимално прецизни при разписването на проектните предложения и да обръщат особено внимание върху изготвянето на бюджета и формулирането на индикаторите по отделните дейности. Макар процедурите за кандидатстване вече да са опростени, така че проектите да не отпадат на формални основания, залагането на неясни или трудно измерими индикатори например ще доведе до отпадане на проектните предложения, подчерта Моника Бийчър.

Новата процедура е по подприортет 1.1 „Ефективна структура на държавната администрация”.. По нея общинските администрации могат да кандидатстват за общо 1 милион лева. Процедурата е разписана така, че най-тежкият режим за избор на изпълнител да е публична покана, поради което максималният срок за изпълнение на проектите е 12 месеца, обясни Александър Йоловски от Управляващия орган. Предвидената минимална стойност на проектите е 20 000 лв., а максималният праг е 90 000 лв. Целта на процедурата е оптимизиране структурата на общинските администрации за постигане на по-голяма ефективност и избягване на дублиращи се функции, например чрез аутсорсинг на дейности. Задължителни дейности за тази процедура са изготвянето на функционални анализи, на базата на които да бъдат въведени мерки за оптимизация на работата в общините в полза на гражданите и бизнеса. Проучването на добри практики от други държави членки не са допустим разход и няма да бъдат финансирани. Не забравяйте да предоставите по две оферти за всеки заложен разход в проекта, каза Йоловски. Той беше категоричен, че проекти, подадени след 17.30 ч. на 29.03.2013 г. (петък) няма да бъдат допуснати до оценка.