Пациенти и лекари срещу Методика на НЗОК за медицински изделия

2
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

На 29 януари ще се организира пресконференция от 14 ч. в БТА относно ограничаване правото на избор на пациента чрез невъзможност за доплащане на по-качествени медицински изделия според новата Методика на НЗОК за договаряне на стойността, до която се заплащат медицинските изделия в условията на болничната и извън болничната помощ.

Целта е информиране на обществеността за съдбата на пациентите според новия регламент на НЗОК. Пациентите няма да имат право да доплатят за по-скъпи лекарства, а ще могат да се възползват единствено безплатно от най-евтините такива на пазара.

Според новата Методика не е ясно съотношението цена-полза-качество при заплащане на медицинските изделия. Посочените срокове и условия в Методиката за медицинските изделия са неясни и неизпълними и това я прави незаконосъобразна, алармират от организациите.

Те настояват за среща с институциите и дискусия на новите промени като поставят следните въпроси:

Какво ще е качеството на жизнено важни хирургически интервенции при липсата на избор на пациента и невъзможност на хирурзите да минимизират риска за здравето му?
Кой носи отговорност за медицински инциденти, когато залагаме ниско качество на медицинските изделия?

За пресконференцията са се обединили национално представени пациентски организации, национални консултанти, научни дружества, експерти в областта на инванзивната кардиология, кардиохирургията, ортопедията, травматологията, неврохирургията и др.

loading…